ZAGREB, 4. svibnja 2017. (Hina) – Britanski regulator pokrenuo je istragu o reviziji financijskih izvješća britanskog Rolls-Roycea koja je povjerena računovodstvenom divu KPMG-u, izvijestili su u četvrtak britanski mediji.

Odbor za financijsko izvješćivanje (FRC) provest će istragu o reviziji financijskih izvješća koju je računovodstveni gigant provodio u britanskom proizvođaču motora za zrakoplove kroz razdoblje od četiri godine, izvijestio je BBC.

Iz KPMG-a su, među ostalim, poručili da će u potpunosti surađivati s FRC-om, ističući da su uvjereni u kvalitetu svih revizorskih poslova koje su obavili.

Pokretanje FRC-ove istrage uslijedilo je nakon što je Rolls-Royce u siječnju ove godine platio 671 milijun funta u sklopu nagodbe s Uredom za krupne prijevare i korupciju (SFO) u vezi s istragom pokrenutom temeljem optužbi za koruptivne radnje.

Nagodba s Uredom odnosi se na korupcijske i skandale povezane s podmićivanjem koji su uključivali posrednike na inozemnim tržištima poput Indonezije i Kine.

Rolls-Roys prvu je informaciju SFO-u proslijedio 2012. godine, nakon što se suočio s optužbama o nesavjesnom postupanju u spomenutim zemljama. Potom su timovi istražitelja pokrenuli službenu istragu.

Kompanija je tada bila objavila da je njezina interna istraga pokazala razloge za zabrinutost na još nekim međunarodnim tržištima.

Istraga SFO-a otkrila je 12 slučajeva tajnog udruživanja radi korumpiranja odnosno izostanak mjera kako bi se spriječilo podmićivanje u Indoneziji, Tajlandu, Indiji, Rusiji, Nigeriji, Kini i Maleziji.

(Hina)