ČAKOVEC/ZAGREB, 4. svibnja 2017. (Hina) – Posve je jasno da su informatičke tehnologije (IT) iznimno važne za budućnost i napredak, ali to treba i dalje isticati kako ne bismo zbog nepotrebnih administrativnih, razvojnih i drugih prepreka gubili pojedince i timove koji mogu pridonijeti boljoj Hrvatskoj, poručeno je u četvrtak s IT ČIPS konferencije u Čakovcu.

Ta je konferencija u organizaciji Grada Čakovca okupila brojne predstavnike IT sektora, “pametnih gradova” u Hrvatskoj, poduzetnike i druge.

“Čakovec je jedan od predvodnika pametnih gradova u Hrvatskoj, a Čakovčani kao i većina Međimuraca imaju poseban afinitet prema IT-u i novim tehnologijama, što dokazuje niz kvalitetnih domaćih tvrtki i Tehnološko-inovacijski centar”, rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Na konferenciju su prevladavale inovativne domaće priče i tvrtke koje su uz podršku gradskih uprava s vizijom ostvarile ciljeve u IT sektoru, a dosta se govorilo i ICT razvoju gradova Čakovca, Ludbrega, Rijeke i Dubrovnika te važnosti upotrebe tehnologije u turizmu.

“Odlično je kada gradske uprave preuzmu inicijativu i pokrenu neke nove trendove, što je primjetno u Čakovcu oko brige za poduzetnike, od početka njihova djelovanja. Uspješne lokalne priče su temelj razvoja, a volio bih da mladi, koji su danas bili prisutni, sa ČIPS-a odu inspirirani i puni entuzijazma, jer koliko god je znanje presudno bitna je i volja, želja da realiziraju svoju ideju i da se ne boje mogućih prepreka”, poručio je poduzetnik Saša Cvetojević.

Poduzetnik Nenad Bakić iz Croatian Makers lige opširno je pak naveo kojim vještinama bi trebalo učiti djecu da bi pravovremeno stvorila afinitete i preduvjete za nova zanimanja.

(Hina)