Banke u Hrvatskoj ostvarile su u prvih devet mjeseci ove godine dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,63 milijarde kuna, što je oko 47 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Na pad profitabilnosti banaka u devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine ponajviše su utjecali rizici povezani s Agrokorom i povezanim tvrtkama, zbog čega su banke podigle rezervacije, odnosno povećan im je trošak vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima.

U odnosu na podatke HNB-a krajem rujna prošle godine, dobit banaka prije oporezivanja smanjena je za 47 posto, odnosno pala je za više od 2,3 milijarde kuna – s lanjskih 4,96 milijardi kuna, na 2,63 milijarde kuna krajem rujna ove godine.

Ujedno, povećao se i broj banaka koje su poslovale s gubitkom. Naime, krajem rujna prošle godine od ukupno 27 banaka s gubitkom je u prvih devet mjeseci poslovalo sedam banaka, a krajem rujna ove godine 13 banaka, odnosno polovica od 26 banaka koje su poslovale u Hrvatskoj. Najmanji gubitak iz poslovanja koje će se nastaviti iskazala je Hrvatska poštanska banka (HPB), 109 tisuća kuna. U isto vrijeme prošle godine HPB je imao bruto dobit u iznosu od 146,4 milijuna kuna.

“Gubitak je posljedica pogoršanja boniteta grupe Agrokor i povezanih osoba, odnosno rezultat je gubitaka koje je Banka iskazala po tim izloženostima”, obrazložili su iz HPB-a u devetomjesečnom izvješću objavljenom krajem listopada ove godine.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr