Vlada će u idućoj godini iz proračuna izdvajati više za mirovinski sustav – objavio je premijer pri predstavljanju porezne reforme. No, svega mjesec dana prije toga u Bruxelles je Vlada poslala dokument u kojem se obvezuje da u narednim godinama smanjuje krpanje mirovinskog sustava iz proračuna, izvještava RTL Danas

No, ako imamo dva kontradiktorna zaključka, nikako i jedan i drugi ne mogu biti točni. Hoćemo li izdvajati više ili ćemo izdvajati manje? Jesmo li krivo rekli u poreznim izmjenama ili smo izvijestili krivo u Europsku komisiju s dokumentom koji smo im poslali?

“Dakle, porezna reforma na snagu stupa s 1. 1. Kad reforma stupi na snagu, onda ćemo Europsku komisiju obavijestiti što smo učinili”, kratko poručuje Piletić.

RTL neslužbeno doznaje da će Komisija ovo razmotriti u studenom, ali ekonomist Mladen Vedriš misli da im ovo neće biti drago jer pomno prate programe. “Ovo je jedan, kažimo elegantno, nespretni potez koji će trebati sigurno europskoj komisiji objasniti”, poručuje ekonomist Mladen Vedriš.

No, to je manji problem zadiranja u mirovinski sustav, kaže Vedriš. “Bilo bi bolje da je tih 400 milijuna eura usmjereno na povećanje plaća i da predstavlja realnu kompenzaciju inflacije”, objašnjava.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay