Mirovine svih članova mirovinskih fondova su u potpunosti sigurne, a nema niti riječi o padu imovine mirovinskih fondova uslijed pada cijena dionica tvrtki iz sastava koncerna Agrokor, jer su fondovi ove godine već zaradili 1,75 milijardi kuna, ističu iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

“Nastavno na niz informacija o poslovanju mirovinskih fondova, a koje su proteklih dana objavljene u medijima, UMFO želi informirati čitavu javnost te sve članove mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj kako su mirovine svih članova u potpunosti sigurne”, ističe se u priopćenju te udruge, objavljenom pod naslovom “Pad dionica Agrokora neće utjecati na buduće mirovine”.

Potvrda sigurnosti mirovina, kako navode iz UMFO-a, jest podatak da su mirovinski fondovi samo od početka 2017. godine, unatoč događanjima oko Agrokora, zabilježili zaradu od 1,75 milijardi kuna.

“Dakle, nema govora o padu vrijednosti imovine već jedino o nastavku kontinuiranih zarada”, naglašavaju.

Od početka ove godine prosječna zarada mirovinskih fondova kategorije A iznosi 4,74 posto, fondova kategorije B 2,65 posto, a fondova kategorije C 4,9 posto, navode iz UMFO-a te ističu kako je ukupna imovina mirovinskih fondova u Hrvatskoj krajem rujna iznosila 89,66 milijardi kuna.

“Dodatno naglašavamo da je već ranije provedeno usklađenje vrijednosti dionica iz grupe Agrokor sukladno standardima upravljanja rizicima u mirovinskim fondovima, što znači da daljnjeg negativnog učinka na portfelje neće biti”, stoji u priopćenju.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr