Kratkoročno gledano, budućnost turizma je u regionalnim turističkim balonima. Australija i Novi Zeland odlučiti su stvoriti putni koridor, za koji se ne očekuje da će biti otvoren u sljedećih nekoliko mjeseci. U Europi Estonija, Latvija i Litva najavile su planove za otvaranje međusobnih granica za svoje građane od 15. svibnja. Većina zemalja ne može si dugoročno priuštiti izolaciju, a stručnjaci predviđaju da je samo pitanje vremena prije nego što i druge zemlje stvore vlastite putne balone.

Vijetnam i Tajland mogli razmotriti otvaranje putnog koridora u sljedećim mjesecima, smatra Mario Hardy iz Tajlanda, izvršni direktor neprofitne organizacije Pacific Asia Travel Association (PATA). Analitičar zračnog prometa Brendan Sobie očekuje slične aranžmane unutar Europe i Sjeverne Amerike, piše CNN. Kad zemlje budu tražile partnere za otvaranje koridora, razmatrat će nekoliko faktora. Tražit će zemlje za koje se čini da imaju epidemiju pod kontrolom i koje imaju vjerodostojnu statistiku. Hardy smatra da će isprva koridori biti regionalni.

Vjerojatno će se spajati zemlje koje već imaju snažne geopolitičke veze, smatra Benjamin Iaquinto, turistički geograf sa Sveučilišta Hong Kong, dodajući da Novi Zeland i Australija već imaju čvrste političke odnose pa njihovo povezivanje ima smisla. U Aziji će veliko pitanje biti Kina, najveći svjetski izvor turista.

Ankete pokazuju da su kineski turisti voljni držati se poznatog i ne žele putovati predaleko, rekao je Bill Barnett, direktor globalne konzultantske kompanije C9 Hotelworks. To znači da bi Tajland, koji godišnje privuče 11 milijuna kineskih turista, mogao biti prvi koji će se otvoriti prema Kini. Kina je možda manje zainteresirana za omogućavanje putovanja prema mjestima na kojima je postojao antikineski osjećaj prije epidemije, kao što je Australija, smatra Freya Higgins-Desbiolles, viša predavačica na Universityju of South Australia, koja se bavi turizmom.

“Mislim da će turizam biti pogođen geopolitičkim igrama ili strategijama koje su odigrane kako bi se iskoristila kriza”, rekla je Higgins-Desbiolles za CNN. A baloni će biti krhki. Ako se u nekoj zemlji ponovno pojave slučajevi koronavirusa, putni koridori bit će jednostavno zatvoreni, dodaje Hardy.