Dva prasca za jedan kajak, taksi vožnja u zamjenu za svježe proizvode, vruća peciva za online tečaj, stari tepih za profesionalno fotografiranje, sjeme povrća za domaću pitu i čišćenje dvorišta za molitvu.

Ovo su samo neki od primjera stotina razmjena koje se obavljaju diljem Fijija otkako je prije nekoliko tjedana otvorena Facebook stranica ‘Barter for Better Fiji’ (‘Razmjena za bolji Fiji’). Stranica je odgovor na nagli pad zaposlenosti uslijed pandemije koronavirusa. Sada stranica ima više od 100.000 članova što je doista mnogo za zemlji koja ima 900.000 stanovnika, piše Guardian.

‘Osnovni razlog pokretanja stranice bila je pomoć i rješenja u novonastaloj ekonomskoj situacijji’, kaže Marlene Dutta, poslovna konzultantica.

‘Mnogim ljudima diljem Fijija bit će jako teško doći do novca, a još teže rastegnuti ga na čitav mjesec. Ideja je bila stvoriti mjesto na kojem ljudi mogu dobiti ono što trebaju, a da ne moraju trošiti novac te pomoći stanovnicima da zadrže gotovinu za plaćanje računa, režija, prijevoza i ostalih stvari za koje im je novac neophodan.

Sistemi robne razmjene doživljavaju pravi procvat diljem Pacifika, a slične Facebook stranice otvorene su u Tongi (‘Barter for Change’), na Samoi (‘Barter for Better Samoa’ i ‘Le Barter Samoa’) i na Vanuatuu (‘ Barter for Nambawan Life Vanuatu’) jer se te zemlje suočavaju s velikim ekonomskim problemima uslijed pandemije.