SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić je rekao kako je SDP već predstavio pomoć građanima kroz smanjenje parafiskalnih nameta. “Predložili smo set mjera za nezaposlene, umirovljenike, socijalno potrebite. Predložili smo mjere da ljudi lakše prebrode krizu, naglasio je i dodao kako je takav primjer Slovenija koja je osim pomoći gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta, veliki novac prelila prema građanima kako bi se iz krize izašlo u što kraćem vremenu”, naglasio je.

Ministar Darko Horvat uvjeren je da će smanjenje parafiskalnih nameta spasiti hrvatsko gospodarstvo, tj. da će njihovim postupnim ukidanjem doći do povećanja konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja

Vladin Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja ima za cilj smanjiti opterećenje za gospodarstvo u iznosu od 532 milijuna kuna. U emisiji “Otvoreno” HRT-a razgovaralo se o tome što to znači za poslodavce, a što za radnike. Rasterećenje je ove godine 752 milijuna kuna, a ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao kako je kumulativno to milijardu i 115 milijuna kuna zato što su se određeni segmenti neporeznih davanja i parafiskalnih nameta od 2017. u kontinuiranom procesu provodili.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, rekla je da HUP već godinama ukazuje na problem parafiskalnih nameta, te kako ih kod svake nove vlade ponovno prebrojavaju i kako su s ovom vladom došli na broj 448. Istaknula je da poslodavce više muči što će biti kada starta gospodarstvo, kada se ukinu sve ove mjere za očuvanje radnih mjesta, kako će to biti.

Naime, ona je rekla kako je njezina tvrtka prošle godine platila tri milijuna i 670 tisuća kuna neporeznih davanja. Od ove 33 mjere koje se trenutačno rasterećuju, njezina tvrtka može koristiti 12 posto od turističke zajednice, što je 6091 kunu i za šume 1122 kune, što znači sedam tisuća kuna, a uplaćuje tri milijuna i 670 tisuća kuna, javlja HRT.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay