O bumu potražnje za biciklima pokazuju i statistika – od SAD-a u kojemu je potražnja skočila 120 posto i Velike Britanije s 45 posto, a iz Eurostatovih podataka, i u članicama EU raste trgovina biciklima, a posebice je vidljiv rast trgovine električnim verzijama.

Izvezeno ih je 43 posto više nego 2019., njih gotovo 274 tisuće ukupne vrijednosti 427 milijuna eura, dok je njihov uvoz istodobno bio veći za 19 posto, a importirano ih je više od 839 tisuća, vrijednih 721 milijuna eura.

Rastao je i izvoz “klasičnih” bicikala proizvedenih u EU, čak za 35 posto, ukupno je izvezeno 1,3 milijuna vrijednih 471 milijuna eura, dok je uvoz, za razliku od ukupnog globalnog trenda, bio oko 3 posto ispod razine prethodne godine. Riječ je pritom o velikom iznosu – uvozu gotovo 5 milijuna bicikala čija je vrijednost 930 milijuna eura.

Glavno tržište za europske bicikle svih vrsta, na pedale i električnih, bila je Velika Britanija, gdje je plasirano više od trećine, te Švicarska, dok je gotovo četvrtina uvezenih “klasičnih” došla iz Kambodže, a više od polovice električnih uvozi se iz Tajvana.

Kad je riječ o Hrvatskoj, lani smo prema Eurostatovim podacima, uvezli 86 posto više bicikala, ukupno 16,4 tisuće vrijednosti 1,5 milijuna eura, a porast bilježi i izvoz za 122 posto – izvezeno ih je 1,7 tisuća vrijednih pola milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay