Rast troškova života uzrokovan visokom inflacijom zbog čega su potrošači racionalizirali potrošnju, odrazio se na online kupovinu u Hrvatskoj. Nedavno objavljen E-commerce Report za 2023., koji Jeftinije.hr provodi u suradnji s Valiconom, pokazuje da je postotak onih koji su intenzivno kupovali putem interneta (jednom ili više puta mjesečno) lani bio četiri posto manji u odnosu na 2022. godinu (64 posto prema 68 posto).

Što se pak tiče vrijednosti, odnosno prihoda ecommercea u Hrvatskoj, podaci, a koji su iznimno rijetki za razliku od onih o postotku građana koji kupuju putem interneta, pokazuju stagnaciju, odnosno gotovo istu prodaju kao i u 2022. Doduše, u odnosu na, u Hrvatskoj rekordnu, 2021. promet internet trgovine slabiji je 11 posto (pad s 1,25 na 1,11 milijardi dolara), pokazuje jedina dostupna statistika – ona njemačke Statiste.

Podaci vrijednosti europske online trgovine, pak, jako variraju. Određena izvješća tako govore da je pandemijska 2021. bila rekordna u web prodaji, nakon koje je uslijedio blagi pad. Drugi pak izvještavaju o kontinuiranom rastu njezine vrijednosti. Primjerice, prema Statisti, prihodi ecommercea u Europi u dvije su godine, od rekordne 2021. do 2023., pali 13 posto, s 552 milijarde dolara na 476 milijarde. S druge strane, izvješće EuroCommerca, europske organizacije koja predstavlja sektor trgovine, kaže da je internet trgovina u Europi u istom periodu rasla 14 posto, s 849 milijardi eura na 975 milijardi.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Image by 3D Animation Production Company from Pixabay