BERLIN, 23. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Inflacija u Njemačkoj mogla bi u siječnju dosegnuti dva posto, poduprta višim cijenama energije, upozorila je u ponedjeljak njemačka središnja banka, pojačavajući pritisak na Europsku središnju banku (ECB) da smanji opsežne poticajne mjere.

“Zbog značajnog povećanja dnevnih prosječnih cijena naftnih proizvoda stopa (inflacije) mogla bi već u siječnju dosegnuti dva posto”, upozorili su iz Bundesbanka.

Time bi inflacija u najvećem europskom gospodarstvu prvi puta u četiri godine dosegnula razinu koju u eurozoni cilja Europska središnja banka (ECB).

U prosincu je inflacija u 19-članoj eurozoni iznosila 1,1 posto, pri čemu je u Njemačkoj iznosila 1,7 posto dok su u zemljama poput Irske, Cipra, Grčke i Italije cijene pale ili je stopa inflacije bila tek nešto iznad nule.

Zbog relativno snažnog ubrzanja inflacije iz Njemačke su u više navrata tražili od ECB-a da smanji opsežne poticajne mjere, imajući na umu da u takvom okruženju kamate na štednju prelaze u negativan teritorij i sve su izraženije bojazni da će inflacija prekoračiti zacrtanu razinu nešto ispod dva posto.

ECB je otklonio takve zahtjeve, napominjući da prati inflaciju u cijeloj eurozoni, ne samo u jednoj članici, te uvjetujući njihovo prihvaćanje rastom cijena na široj osnovi i kroz dulje vremensko razdoblje.

U prosincu je banka snizila iznos mjesečnih kupnji imovine za četvrtinu u odnosu na travanj ali su ujedno produljili razdoblje provedbe programa za devet mjeseci, do kraja ove godine.

Nedavno ECB-ovo istraživanje pokazalo je također da će temeljna stopa inflacije, ključni pokazatelj za ECB, još godinama ostati na niskoj razini, što upućuje na zaključak da su u središnjoj monetarnoj instituciji eurozone još daleko od smanjenja opsežnih poticajnih mjera, napominje Reuters.

(Hina)