ZAGREB, 12. siječnja 2017. (Hina) – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u četvrtak da je odluka Croatia Airlinesa (CA) o prodaji pet od ukupno devet prava slijetanja na londonski Heathrow poslovno i ekonomski opravdana i u ovom trenutku neizbježna.

“To je poslovna odluka tvrtke Croatia Airlinesa”, rekao je Butković novinarima nakon sjednice Vlade te ustvrdio da je riječ o iskoordniniranoj odluci, nakon što je utvrđeno da je zaista riječ o nužnom koraku.

“Prodaja ‘slotova’ za Heathrow dio je plana restrukturiranja CA kao jedan od koraka kako bi se tvrtka stabilizirala, a kada sam dobio informaciju da će se to dogoditi tada sam to zaustavio i tražio dodatna pojašnjenja”, kazao je Butković, podsjetivši da je odluka uprave i nadzornog odbora CA bila da će se prodati svih devet slotova.

Nakon dodatne analize, kako je rekao, pokazalo se kako je točno da su letovi za Heathrow gubitak za kompaniju. “Iz podataka i analize dokumenata vidljivo je da je to tako, no neće se prodati svi slotovi te će CO i dalje letjeti na Heathrow, a prodat će se pet slotova. To je iskoordinirana poslovna odluka Uprave i NO-a”, izjavio je Butković.

Upitan misli li da se to moglo izbjeći, kaže da se u ovom trenutku to nije moglo. “Da se moglo, takvu odluku ne bi donijeli”, dodao je te se složio s napomenom novinara da je odluka poslovno i ekonomski opravdana.

CA je prodao pet od devet svojih prava slijetanja na londonski aerodrom Heathrow američkoj kompaniji Delta Airlines za 19,5 milijuna dolara, potvrđeno je Hini u četvrtak iz CA-a.

Ugovor o prodaji stupa na snagu 1. travnja. Delti su prodani slotovi za jutarnje letove utorkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, a CA će od 1. travnja nastaviti letjeti za London i to ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom u popodnevnim satima.

Novac od prodaje bit će utrošen na investicijsko održavanje odnosno obnovu motora zrakoplova, kažu u toj kompaniji.

Prema podacima CA-a, godišnji gubitak tvrtke na liniji za London 2015. godine kretao se oko milijuna eura, a od 2002. godine do danas ukupno je veći od 37,5 milijuna eura, unatoč zadovoljavajućoj popunjenosti zrakoplova. Gubitak na toj liniji trpe i druge kompanije, ali ga nadoknađuju letovima koji se na nju nadovezuju iz Londona u druga svjetska odredišta.

(Hina)