ŠANGAJ, 12. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Kineska središnja banka objavila je da je pokrenula istragu o platformama na kojima se trguje bitcoionom a stručnjaci tumače da je taj potez sastavni dio nastojanja kineskih vlasti da zakoče odljev kapitala virtualne valute.

Narodna banka Kine objavila je u srijedu da je poslala inspektore u nekoliko vodećih platformi za trgovanje bitcoinom u Pekingu i Šangaju.

Predmet istrage su trgovina devizama, te moguća manipulacija tržištem, pranje novca i rizici po financijsku sigurnost, navodi se u priopćenju središnje banke.

Objava je potpirila bojazni da Peking razmišlja o zabrani trgovanja bitcoinom u sklopu širenja borbe protiv odljeva kapitala u inozemstvo.

Velika većina trgovinskih transakcija bitcoionom obavlja se upravo u Kini. Pritom je početkom siječnja vrijednost virtualne valute poskočila iznad razine od 1.100 dolara, poduprta pojačanom potražnjom ulagača u kontekstu pada tečaja kineskog juana na najnižu razinu u osam godina.

Jučerašnja objava kineske središnje banke prouzročila je snažan pad vrijednosti bitcoina, uz pad indeksa cijena bitcoina, koji iskazuje njegovu prosječnu vrijednost na vodećim platformama, za više od 15 posto, na 752,11 dolara, najnižu vrijednost u jučerašnjem danu.

Danas su se njegove cijene blago oporavile, na 768,76 dolara, što je još uvijek daleko od najviših razina u ovom tjednu, napominje agencija AFP.

“Kina daje, Kina uzima”, zaključio je za Bloomberg News analitičar Wedbush Securitiesa Gil Luria.

“Vrijednost bitcoina vjerojatno je skokovito rasla proteklih tjedana zbog bijega kapitala iz Kine i špekulacija. Zato vjerojatno bojazni da će Kina oštrije suzbijati upotrebu bitcoina pritišću njegovu cijenu”, dodaje Luria.

(Hina)