ZAGREB, 31. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatska delegacija na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem u utorak je predstavnicima Francuske udruge poslodavaca (MEDEF) predstavila hrvatske infrastrukturne projekte.

Butković je rekao da su francuskoj strani prezentirani svi najvažniji infrastrukturni projekti koje vodi Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture, a jedan od njih je Pelješki most.

“Kolege iz Francuske nisu otvoreno rekli za što su zainteresirani već smo jednostavno pričali o svim razvojnim projektima koji idu u 2017. i svim idućim godinama”, rekao je Butković, napomenuvši kako su goste upoznali i s najvažnijim problemima s kojima se Ministarstvo suočava u restrukturiranju cestovnog, željezničkog i drugih sektora.

Vezano za Pelješki most, Butković je kazao da je postupak zatvoren te kako ne može o njemu govoriti.

Napomenuo je kako se za most trenutno vode dva procesa te da “negdje do ljeta” očekuje njihov završetak, što bi značilo odabir izvođača radova i zatvaranje financijske konstrukcije.

Kako je istaknuo, osim Pelješkog mosta u 2017. idu i dva velika infrastrukturna projekta u željeznici, za dionice pruga Vinkovci-Vukovar i Zabok-Zaprešić, postoje i projekti koji se tiču lučke infrastrukture, poput Zagrebačke obale u riječkoj luci, a tu je i obnova kolodvora u Rijeci.

“Informirali smo ih o tim projektima, a kada budu raspisana javna nadmetanja, hoće li postojati interes Francuza, to je na njima”, rekao je Butković.

Francusku udrugu poslodavaca (MEDEF) predstavlja 25 francuskih tvrtki iz sektora građevinarstva, aeronautike, svemirske tehnologije, obrane, energetike, pročišćavanja voda i zbrinjavanja otpada, prometa, bankarskih usluga, financija i savjetovanja. Francuski gospodarstvenici su u ponedjeljak održali sastanak i s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić, ministrom financija Zdravkom Marićem, a sudjelovali su i na hrvatsko-francuskom forumu u organizaciji HGK-a.

(Hina)