BERLIN, 31. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Promet u njemačkoj maloprodaji u prosincu je ponovno smanjen na mjesečnoj razini, iako blaže nego u prethodnom mjesecu, pokazali su u utorak objavljeni podaci njemačkog statističkog ureda.

Promet u trgovini na malo u najvećem europskom gospodarstvu u prosincu je realno smanjen za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Destatisa potonuo 1,7 posto.

To je u suprotnosti s projekcijama u njemačkom udruženju malotrgovaca koje su predviđale rekordni promet u danima oko Božića. Također je u oštroj suprotnosti s procjenama ekonomista iz Reutersove ankete koji su očekivali 0,6-postotni rast.

Na godišnjoj je razini u zadnjem mjesecu prošle godine promet u maloprodaji realno bio manji za 1,1 posto, izračunali su u Destatisu. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su rast od 0,3 posto.

Detaljni podaci o kretanju prometa na godišnjoj razini pokazuju da je najveći uteg u prosincu bio slabiji promet u trgovini na malo hranom, pićima i duhanom te duhanskim proizvodima. Nijemci su također manje kupovali knjige i nakit.

U cijeloj prošloj godini promet u maloprodaji realno je uvećan 1,6 posto. To je manje no što su u Destatisu procijenili početkom siječnja, predviđajući rast u rasponu od 1,8 do 2,1 posto.

(Hina)