ZAGREB, 31. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatski i francuski poslodavci sreli su se u utorak u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) razgovarajući o mogućnostima proširenja postojećih i otvaranju novih partnerstava, pogotovo u sektorima građevine i energetike, s naglaskom na infrastrukturne projekte, za što su zainteresirane obje strane.

Susret je održan je u sklopu posjeta francuskih gospodarstvenika Hrvatskoj, predvođenih predstavnicima i članovima najveće francuske poslodavačke organizacije MEDEF i njenog dijela MEDEF International za vanjske odnose.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić na susretu je naglasio dugu suradnju HUP-a i MEDEF-a čiji su predstavnici peti put u posjetu HUP-u.

“Susreti s MEDEF-om su već praktički tradicionalni, a nakon svih pet njihovih prijašnjih posjeta uvijek se dogodila nekakva investicija francuskih kompanija u Hrvatskoj pa se nadamo da će tako biti i ovaj put, pri čemu zasigurno veliko zanimanje postoji u području energetike i infrastrukture, ali uvijek se otvaraju i nove mogućnosti i područja”, kazao je Jakelić.

Predsjednik poslovnog vijeća tvrtki Francuska-Hrvatska iz MEDEF International te glavni direktor za koncesije Bouygues Construction Charles Paradis istaknuo je da MEDEF i HUP surađuju više od 20 godina s ciljem jačanja ekonomskih veza dvije zemlje.

“Francuske tvrtke snažno se zanimaju za Hrvatsku, što dokazuje dolazak više od 20 šefova velikih francuskih kompanija u Zagreb. Važna nam je stabilnost naših veza, kao i kvalitetni poslovni uvjeti te volja vaše vlade za stvaranjem suradnje”, izjavio je Paradis.

U izaslanstvu MEDEF-a International bili su i predstavnici francuskih tvrtki Airbus, BPIFrance, LafargeHolcim, Veolia i drugi, dok su među hrvatskim tvrtkama većinom bili iz sektora građevine, energetike, ICT-a i drugi, poput Kamgrada, Instituta IGH, HEP-a, HT-a, Combisa, Altproa, Euroherca, ali i konzultanti iz Deloitte, KPGM-a i drugi.

Predstavnik iz zagrebačkog ureda Deloittea Uroš Kalinić predstavio je investicijske i financijske prilike u Hrvatskoj, poručivši da se, unatoč tome što se Hrvatska doživljava kao nešto rizičnija za ulaganja od ostatka EU zemalja, u njoj može napraviti dobar posao.

“Makrosituacija u Hrvatskoj se poboljšava, postoji velik potencijal za brojne sektore, a apsorpcija EU financiranja je bolja. Postoji i određeni portfelj u državnom vlasništvu, poduzeća koja su i bit će predmet restrukturiranja pa i privatizacije, a država još uvijek drži i manjinske udjele u nekim tvrtkama. S druge strane, tu je stabilan bankarski sektor koji se sve više vraća ‘core’ biznisu, dok su infrastrukturni projekti većim dijelom završeni. Ono od kuda računamo da će doći rast je domaća potrošnja i privatni sektor, od izvoza, turizma i manjim dijelom od IT sektora”, istaknuo je Kalinić.

Predsjednik Uprave građevinske tvrtke za specijalne radove BBR Adria Želimir Bodiroga na marginama susreta novinarima je izjavio da očekuje dosta od razgovora s francuskim kolegama potencirajući, kako je kazao, odlično iskustvo suradnje s Francuzima na novom putničkom terminalu Zračne luke Zagreb, koja će po njegovoj ocjeni, biti jedna od najboljih u Europi.

Očekuje i nove poslove za svoju tvrtku, isto kao i član Uprave tvrtke Altpro Mladen Perko koji je istaknuo da već surađuju s francuskim tvrtkama, a da su u ovom posjetu i predstavnici dvije jake multinacionalne kompanije, ujedno i jaki sistem integratori za željeznicu s kojima očekuje kvalitetne razgovore.

(Hina)