LONDON, 31. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, budući da je podatak o smanjenoj proizvodnji na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nadjačao utjecaj pojačanih aktivnosti bušenja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 52,93 dolara.

Na oba su se tržišta cijene u protekla dva mjeseca kretale unutar prilično ograničenog raspona, budući da su početni zamah, generiran dogovorom o smanjenju opskrbe za nekih 1,8 milijuna barela dnevno, zakočile naznake pojačane aktivnosti bušenja u Sjedinjenim Državama, signalizirajući oporavak proizvodnje nafte iz škriljca.

Danas je u fokusu tržišta bilo Reutersovo istraživanje koje je pokazalo da je OPEC u siječnju, prvom mjesecu provedbe sporazuma, smanjio opskrbu za nešto više od milijun barela dnevno. Predviđeno je trajanje razdoblja smanjenja šest mjeseci.

Razina poštivanja sporazuma iznosi 82 posto i osjetno nadmašuje očekivanja tržišta kao i razinu iz odgovarajuće faze provedbe sporazuma iz 2009. godine, koja je iznosila 60 posto.

“to je jako visoka, dobra brojka”, komentirao je podatak neimenovani izvor iz OPEC-a.

„OPEC se vjerno pridržava zacrtanih rezova“, zaključili su u američkoj investicijskoj banci Jefferies.

Time su u drugi plan potisnute naznake o pojačanim aktivnostima bušenja u SAD-u, koje su rezultirale rastom američke proizvodnje nafte od prošlogodišnjeg srpnja za 6,3 posto, na gotovo devet milijuna barela dnevno, prema podacima američke vlade.

U Goldman Sachsu procjenjuju da će ove godine rasti za 290.000 barela dnevno ako se uračunaju i bušotine koje će tek postati aktivne.

Različite procjene za globalno tržište nafte i američko tržište usmjerile su pozornost na razlike u cijeni na londonskom i američkom tržištu. Ona se za isporuke u ožujku trenutno kreće između 2,50 i 3,00 dolara po barelu, s obzirom na smanjenu prekomjernu opskrbu. U studenom, prije postizanja dogovora, iznosila je jedan dolar.

“Cijenu na londonskom tržištu podupiru rezovi OPEC-a dok na američkom ona pada uslijed povećanja tamošnje proizvodnje”, tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 52,78 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)