ZAGREB, 14. travnja 2017. (Hina) – Ministar turizma Gari Cappelli idući će tjedan službeno posjetiti Ujedinjeno Kraljevstvo, a u Londonu će 19. i 20. travnja održati niz sastanaka u britanskom Parlamentu te s britanskim turističkim tvrtkama, najavilo je u petak Ministarstvo turizma.

“Cilj ovog službenog posjeta je jačanje suradnje s Velikom Britanijom koja je tijekom zadnjih nekoliko godina postala jedno od važnijih emitivnih turističkih tržišta za Hrvatsku, s prosječnim godišnjim rastom u zadnjih pet godina od 20 posto”, ističu iz Ministarstva.

Za srijedu, 19. travnja, planiran posjet Parlamentu Ujedinjene Kraljevine gdje će ministar prisustvovati aktualnom satu s premijerkom Theresom May, a sastat će se i s ministricom za sport, turizam i nasljeđe Tracey Crouch, predsjednikom Odbora za kulturu, medije i sport Donjeg doma Parlamenta Damianom Collinsom, zastupnikom Donjeg doma i bivšim ministrom kulture Johnom Whittingdaleom i zastupnikom u Donjem domu Fabianom Hamiltonom.

Tog je dana predviđen i sastanak s Patricijom Yates, direktoricom za strategije i komunikacije Visit Britain, ustanove osnovane radi promocije Velike Britanije i razvoja britanske turističke industrije.

Zadnjeg dana posjeta, u četvrtak, 20. travnja, Cappelli će se sastati s direktorima hotelske grupacije Four Seasons Hotels and Resorts te razgovarati o njihovim investicijama u Hrvatskoj, kao i s predstavncima Arena Hospitality Groupa.

Iz Ministarstva naglašavaju da su turisti iz Velike Britanije sedmi najbrojniji gosti u Hrvatskoj, kojih je prošle godine došlo 630 tisuća ili 22 posto više nego u 2015., dok su s 3,3 milijuna noćenja zabilježili porast od 25 posto.

Najviše noćenja ostvarili su u Dubrovačko-neretvanskoj, a potom u Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj  županiji, a najviše su posjećivali Dubrovnik, Konavle, Split, Pulu i Poreč.

Najčešće noće u hotelima, njih 53 posto, te u objektima u domaćinstvu, 27 posto.

(Hina)