ZAGREB, 27. ožujka 2017. (Hina) – Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je u Malom Lošinju najavio svjetsku ekstremnu biciklističku utrku World cup-Downhill, koja će se na Lošinju održati u travnju 2018., kao i projekt lošinjskih privatnih iznajmljivača “Inovativni privatni” za unapređenje kvalitete privatnog smještaja na tom otoku.

Cappelli je u Malom Lošinju svjetsku ekstremnu biciklističku utrku World cup-Downhill najavio na konferenciji za novinare zajedno s predstavnicima organizatora te utrke koja će se održavati 21. i 22. travnja iduće godine na Lošinju, izvijestilo je Ministarstvo turizma.

Uz to su najavili i mini izdanje te utrke, odnosno 4. Downhill Lošinj koja će se u Velom Lošinju održati 27. travnja ove godine, kao brdsko-biciklistički spust sprintom s vrha brda Sv. Ivan (nadmorske visine 250 metara) preko šljunčanih i kamenitih staza do cilja na samoj obali Velog Lošinja.

“Riječ je o dodatnim sadržajima u destinaciji izvan ljetnih mjeseci koji su iznimno važni za turizam lokalne sredine, ali i cijele Hrvatske, pogotovo jer se radi o biciklizmu i cikloturizmu koji je sve traženiji u Europi”, poručio je Cappelli potkrijepivši to podacima da je u Europi trenutno oko 60 milijuna aktivnih biciklista, a da cikloturisti troše i do 30 posto više od klasičnih turista, što dokazuje njihovu važnost za turizam.

Najavio je da će uskoro predstaviti program za razvoj cikloturizma, koji je uz eno-gastro i zdravstveni turizam važan motiv dolaska i na kontinent, te da se time može povećati domaći turistički promet.

O World cupu-Downhill Lošinj naznačeno je da će to biti unikatna utrka, jer će natjecatelji pedalirati prvi put u svjetskom kupu i kroz urbano područje, a prenosit će ju brojne televizijske kuće uz očekivanih više od milijun gledatelja iz 99 zemalja.

Vezano za projekt “Inovativni privatni” iz Ministarstva turizma ističu da će se o tome govoriti na Forumu lošinjskih iznajmljivača, na kojemu u ponedjeljak također sudjeluje ministar.

“U sklopu tog projekta privatnim iznajmljivačima na Lošinju predstavit će novitete u turističkoj ponudi, kapitalne investicije, zakonske regulative, marketing i drugo s ciljem primjene novih ideja, usluga i proizvoda u unapređenju kvalitete privatnog smještaja”, kažu iz Ministarstva iznoseći podatke da je od ukupno 2,2 milijuna lanjskih noćenja na Lošinju gotovo 30 posto ostvareno u privatnom smještaju.

Grad Mali Lošinj na svom području ima 970 obveznika-pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu u 14 turističkih mjesta, a u ukupnih nešto malo više od dvije tisuće smještajnih jedinica je blizu šest tisuća osnovnih kreveta, čiji se broj s pomoćnim krevetima povećava na više od 6.600.

U cijeloj Hrvatskoj prošle je godine u objektima u domaćinstvu ostvareno 30,4 milijuna noćenja ili 33 posto od ukupnih noćenja u svim vrstama smještajnih objekata, dok je prema zadnjim podacima iz eVisitora, u Hrvatskoj registrirano ukupno 81 tisuća objekata u domaćinstvu s ukupnih 495 tisuća kreveta.

(Hina)