FRANKFURT, 27. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni usporilo je u veljači, odražavajući slabiju potražnju, dok su krediti kućanstavima porasli najsnažnije od kraja 2010. godine, pokazali su u ponedjeljak podaci Europske središnje banke (ECB).

Krediti privatnom sektoru eurozone, uključujući kompanije i kućanstva, porasli su u veljači 2,0 posto, nakon dva mjeseca ravnomjernog rasta po stopi od 2,2 posto, izvijestio je u ponedjeljak ECB.

Taj se pokazatelj pozorno prati kao važan pokazatelj ekonomskih trendova u predstojećim mjesecima.

Ako se izuzmu čisto financijske transakcije, rast kredita ponovo je kliznuo na prosinačkih 2,3 posto, nakon snažnijeg uzleta u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Glavni je razlog posustajanja bila slabija potražnja kompanija za kreditima dok su se potrošači nastavili pojačano zaduživati.

Također prilagođeni krediti kućanstvima porasli su u veljači 2,3 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Rast kredita kompanijama oslabio je pak na 2,0 posto, najnižu razinu od prošlogodišnjeg lipnja. Time je prekinut dosadašnji trend blagog ali neprekinutog ubrzanja. U siječnju krediti kompanijama uvećani su 2,3 posto.

Podaci za veljaču “mogli bi donekle uznemiriti ECB u pogledu smanjivanja monetarnih poticaja”, konstatira ekonomist IHS Markita Howard Archer.

ECB će od travnja smanjiti iznos mjesečne kupnje imovine s 80 na 60 milijardi eura, što mnogi ekonomisti tumače kao uvod u postupno ukidanje opsežnog programa poticajnih mjera.

Središnja monetarna institucija eurozone izložena je sve snažnijem pritisku da ukine poticaje i podigne ključne kamatne stope s rekordno niskih razine s obzirom na opetovano jačanje inflacije u eurozoni na dva posto. U ECB-u ciljaju na “nešto ispod dva posto”.

U bančinim upravnom vijeću zasada ustraju u poticajima, podsjećajući da je temeljna stopa inflacije koja ne uključuje cijene energije i svježe hrane, i dalje na niskim razinama.

Odvojeno je ECB također izvijestio da je pokazatelj novčane mase M3 u eurozoni porastao u veljači 4,7 posto, za 0,1 postotni bod manje nego u prethodnom mjesecu. Taj se pokazatelj svojedobno koristio za predviđanje rasta gospodarske aktivnosti u predstojećem razdoblju.

(Hina)