ZAGREB, 31. siječnja 2017. (Hina) – Ministarstvo turizma pomoći će razvoj turizma na području Imotskog, gdje je u zadnjih deset godina udvostručen turistički promet i u tijeku su nove investicije, istaknuo je u utorak u Imotskom ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar je posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju, a sastanak je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, održan u Imotskom, s obzirom na ‘turistički boom’ koji se proteklih godina događa u toj destinaciji.

“Uz malo izvornih prihoda, ali puno dobre volje i motivacije, javni sektor pomaže, informira i motivira domaće ljude da obnove stare kuće, grade nove vile s bazenom i pomaže im u privlačenju bespovratnih sredstava, pa je tako Imotski ‘povukao’ 10 posto ukupno odobrenih bespovratnih sredstava za izgradnju bazena iz programa Konkurentnost turističkog gospodarstva Ministarstva turizma”, naglasio je župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Ministar je čestitao na dobrim rezultatima te istaknuo kako se je u odnosu na 2006. godinu broj turističkih noćenja u ovom dijelu Županije doslovce udvostručio, što znači da se dobro upravlja turističkim proizvodom.

“Ministarstvo turizma će svakako pomoći u daljnjem razvoju destinacije, i putem bespovratnih sredstava, ali i putem edukacija koje su neophodne za prilagođavanje modernim trendovima, koji se u turizmu vrlo brzo mijenjaju“, istaknuo je Cappelli.

Cappelli i Ževrnja potpisali su ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima u 2017. koje na svom području organizira Županija zbog povećanog broja turista tijekom turističke sezone. Potpora Ministarstva turizma iznosi 306.600 kuna, navodi se u priopćenju.

“Sigurnost turista u našoj zemlji iznimno nam je važna te je iz tog razloga Hrvatska na inozemnim tržištima i percipirana kao sigurna zemlja, što nam pokazuju sva relevantna istraživanja. Osim timova medicinske pomoći, financiramo i Hrvatsku gorsku službu spašavanja te Crveni križ, a u budućnosti će te svote biti i izdašnije”, kazao je Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Iz Ministarstva navode kako je u Imotski u posljednje dvije godine (2015. i 2016.) uloženo više od 1,5 milijuna kuna.

Natječaji za program Konkurentnost turističkog gospodarstva, u kojem se nalazi i mjera za izgradnju bazena za privatne iznajmljivače raspisat će se do kraja veljače, pa se očekuje dobar odaziv i ove godine, kazali su.

U Splitsko-dalmatinsku županiju Ministarstvo turizma je u 2016. uložilo gotovo 9 milijuna kuna, kroz Fond za razvoj turizma za projekte javnog sektora 3 milijuna i 644 tisuće kuna te kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva za projekte privatnog sektora 4 milijuna i 475 tisuća kuna. Također, financirane su i strukovne udruge, promocija turističkih zanimanja kroz stipendije učenicima i studentima te dodatni timovi medicinske pomoći.

(Hina)