ZAGREB, 17. ožujka 2017. (Hina) – Poskupljenje cestarina neće znatnije utjecati na ovogodišnji turistički promet, s obzirom na udjel cijene cestarina u ukupnom proračunu turista za godišnje odmore, procjenjuje ministar turizma Gari Cappelli.

Porast cijena cestarina u Hrvatskoj neće znatnije utjecati na turistički promet ove godine, a ukupan proračun za pojedinačni ili obiteljski odmor s tim poskupljenjem povećava se gotovo minimalno”, kazao je ministar Cappelli za Hinu, naglašavajući da su najave sa svih turističkih tržišta za hrvatski turizma ove godine odlične.

“Raste nam buking u cijeloj Europi, ali i na dalekim tržištima. Najave su iznimno pozitivne te i dalje očekujemo povećanje turističkog prometa iznad europskog prosjeka”, poručio je Cappelli.

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila poslovno i financijsko restrukturiranja cestovnog sektora, a uvod u tu reformu je povećanje cijena cestarina.

Tako će se od 3. travnja cestarina na dionicama autocesta pod upravljanjem Hrvatskih autocesta (HAC)  izjednačiti s onima za dionice pod upravljanjem Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), odnosno porast će za 5 posto. Novost je i sezonsko poskupljenje cestarine, od 1. srpnja do 30. rujna, i to za 10 posto, iz čega će biti isključeni teretni prijevoznici, autobusi i sl. S vremenom će se smanjivati i popusti za korisnike ENC-a, ali ne u ovoj godini.

(Hina)