ZADAR, 1. veljače 2017. (Hina) – Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je u srijedu sa zadarskim županom Stipom Zrilićem ugovor o sufinanciranju tima dodatne medicinske pomoći u turističkim ambulantama u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu.

“Moramo razmišljati o sigurnosti turista koji dolaze na našu obalu. Sa Zadarskom županijom potpisujemo ugovor o sufinanciranje sedam dodatnih liječničkih timova u četiri mjeseca turističke sezone, za što će Ministarstvo turizma izdvojiti oko 175.00 kuna”, kazao je ministar Cappelli u Zadru.

Dodao je i da se razmišljamo da se drukčije i kvalitetnije financira Hrvatska gorska služba (HGS) spašavanja te Crveni križ, koji dio sredstava dobiva iz boravišne pristojbe. “U novom Zakonu o boravišnoj pristojbi, koji će stupiti na snagu potkraj srpnja, korigirat će se i taj dio”, najavio je ministar Cappelli.

U sklopu svog posjeta Zadru, Cappelli je na konferenciji za medije u Zračnoj luci Zadar istaknuo da je ove godine povećana potražnja za Hrvatskom, posebice s tržišta Velike Britanije, Italije i Skandinavije.

“Buking je u ovom trenutku vrlo dobar. Primjerice s tržišta Austrije postoji povećana potražnja od 15 posto, zatim iz Francuske 5 posto veća nego lani, a s tržišta Velike Britanije buking je trenutno veći čak 50 posto, nego u istom razdoblju prošle godine”, izjavio je Cappelli, dodavši da se i s najtradicionalnijih tržišta – Njemačke, Austrije i Slovenije – također očekuju dobri rezultati.

Rekao je i da je prve pokazatelje uspješne predsezone donio siječanj sa 178 tisuća dolazaka ili 17 posto više nego u istom mjesecu lani te 492 tisuće noćenja, 18 posto više.

“Jako raduje da je s domaćeg tržišta ostvareno 189 tisuća noćenja, a slijedi tržište BiH (39 tisuća), Italije (36 tisuća), Slovenije (27 tisuća) te Austrije (26 tisuća). Interesantno je da se u ‘top 10’ nalaze i tržišta Koreje i SAD-a, što je dokaz da smo interesantni i dalekim tržištima, na kojima je velik potencijal i na kojima moramo još dosta raditi”, istaknuo je Cappelli.

Najtraženije destinacije u siječnju su bile Zagreb, Dubrovnik, Opatija, Rovinj, Split, Poreč, Zadar, Tuhelj, Sveti Martin na Muri te Umag, naveo je ministar.

“Ti rezultati su nastavak dobrih brojki iz studenog i prosinca 2016. i pokazatelj da je Hrvatska postala prepoznatljiva po kvaliteti i programima. Krenuli smo u projekt što ravnomjernijeg razvoja turizma u Hrvatskoj te sam stoga jučer posjetio Imotsku krajinu, koja ima velik potencijal za razvoj tog unutrašnjeg dijela, a veliki potencijal ima i zadarsko zaleđa”, istaknuo je ministar Cappelli.

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta naglasio je na konferenciji kako su glavni generator razvoja turizma u Zadru i produljenje sezone niskotarifne avio-linije, koje su ranije prevozile oko 50 tisuća putnika, a danas više od pola milijuna putnika.

Ministar je sudjelovao i na otvorenju Tuna, sushi & wine festivala koji se održava do 5. veljače, u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zadra, TZ Grada Zadra te Japanskim Veleposlanstvom u RH, Hrvatskom gospodarskom komorom te Japansko-hrvatskim društvom razmjene.

(Hina)