LONDON, 1. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Tvorničke aktivnosti u eurozoni rasle su siječnju najsnažnijim tempom u gotovo šest godina a poslovni čelnici iskazali su najveći optimizam od sredine 2012. i dužničke krize u eurozoni, pokazalo je u srijedu izvješće istraživačke tvrtke Markit.

Konačni Markitov indeks menadžera nabave (PMI) za sektor proizvodnje u eurozoni u siječnju je uvećan na 55,2 boda, s prosinačkih 54,9 bodova, pokazalo je najnovije izvješće te londonske tvrtke za prikupljanje i obradu odgovarajućih ekonomskih podataka.

Time je indeks na početku 2017. godine dosegnuo najvišu razinu od travnja 2011. godine, nakon što su u Markitu blago povisili početnu procjenu njegove vrijednosti.

Indeks kojim se mjeri razina proizvodnje, sastavnica ukupnog indeksa PMI za eurozonu koji će biti objavljen u petak, stagnirao je u siječnju na 56,1 bodu, zabilježenom u prosincu i najvišoj razini od travnja 2014. godine.

“Proizvodni sektor eurozone snažno je krenuo u novu godinu”, konstatirao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Proizvođači u 19-članom gospodarstvu iskazuju sve veći optimizam, pa je indeks kojim se mjere njihova očekivanja u pogledu buduće proizvodnje a prvi je puta objavljen u aktualnom izvješću dosegnuo najvišu razinu od početka vremenskog niza sredinom 2012. godine, od 66,9 bodova.

“Optimizam u vezi godine pred nama dosegnuo je najviše razine od dužničke krize u eurozoni, što pokazuje da u kompanijama vlada dobro raspoloženje unatoč pojačanoj političkoj neizvjesnosti zbog Brexita i predstojećih izbora u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj”, ocijenio je glavni ekonomist Williamson, komentirajući najnovije Markitovo izvješće,

(Hina)