ZAGREB, 1. veljače 2017. (Hina) – Telekomunikacijska tvrtka Vipnet prošle je godine ostvarila 398,3 milijuna eura prihoda ili 8,6 posto više nego u 2015., dok je konsolidirana EBITDA porasla 12,3 posto, na 88,3 milijuna eura, doznaje se iz Vipneta iz kojeg takve rezultate tumače pozitivnim razvojem u komercijalnom poslovanju i snažnijim investicijama u nove tehnologije.

Poslovni rezultati Vipneta za prošlu godinu objavljeni su početkom ovog tjedna u sklopu rezultata matične Telekom Austria Grupe.

Iz Vipneta ističu da su prošle godine investirali 76,3 milijuna eura što je 5,4 posto više nego 2015.

“Najviše smo investirali u širenje fiksne optičke mreže i mobilne 4G+/LTE mreže, slijedom čega smo u fiksnom segmentu prešli brojku od 430 tisuća kućanstava pokrivenih optičkom mrežom nove generacije za superbrzi internet pružajući znatno višu razinu pouzdanosti nego xDSL tehnologija koju dominantno koristi konkurencija. U mobilnom segmentu u četiri najveća hrvatska grada počeli smo uvođenje najbržeg mobilnog interneta brzine do 300 Mbit/s”, kažu u Vipnetu.

Od važnijih aktivnosti u prošloj godini ističu preuzimanje kontrolnog udjela u Metronet telekomunikacijama, koji je fiksni pružatelj poslovnih rješenja sa širokom ponudom podatkovnih, glasovnih i cloud usluga za više od 4.300 poslovnih korisnika i s više od 4.000 kilometara optičke mreže u 67 gradova, čime je, kažu u Vipnetu, pokriveno oko 85 posto svih poslovnih korisnika u Hrvatskoj.

Time su u Vipnetu ojačali fiksni segment za kojeg kažu da je također rastao prošle godine, jer je broj kućanstava koja koriste fiksne komunikacijske i TV usluge porastao na 284,9 tisuća, što je 10,9 posto više nego u 2015.

Broj fiksnih širokopojasnih linija u odnosu na 2015. porastao je za 17,1 posto, a fiksnih glasovnih usluga za 11,8 posto.

U TV segmentu, kombinacijom kabelske, IPTV i satelitske televizije, Vipnet je lani ostvario porast broja korisnika od 7,2 posto.

“Prosječni prihod po liniji iznosi 23,6 eura, a sveukupno u fiksnom segmentu, uključujući Amis, Vipnet je zabilježio porast prihoda od 24,5 posto”, kažu u toj drugoj po veličini telekom kompaniji u Hrvatskoj.

U mobilnom segmentu prošle je godine smanjen broj korisnika, za 0,8 posto, na 1,72 milijuna, dok su prihodi porasli za 1,6 posto, najviše zbog, kako kažu, porasta potražnje za podatkovnim prometom. Za 1,9 posto, na 11,3 eura porastao je prosječan prihod po korisniku u mobilnom segmentu.

Komentirajući lanjsko poslovanje, predsjednik uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský naglasio je da Vipnet doprinosi razvoju digitalnog društva u Hrvatskoj s 430 tisuća kućanstava koja su uključena u njegovu optičku mrežu za superbrzi internet.

Ocjenjuje da je Vipnet “najinovativniji telekom operator koji investira 90 centi od svakog eura kojeg zaradi te da je sretan što se te investicije vraćaju kroz povjerenje korisnika i dobre financijske rezultate”.

Zadovoljan je i akvizicijom Metroneta, ocjenjujući da će time Vipnet unaprijediti domaće telekom tržište, ali i da je u Hrvatskoj “na žalost još uvijek prisutno previše regulatornih opterećenja koja nas guraju prema remonopolizaciji tržišta u fiksnom segmentu”.

(Hina)