LONDON, 19. travnja 2017. (Hina) – Ministar turizma Gari Cappelli, koji boravi u službenom posjetu Velikoj Britaniji, kazao je u srijedu da će iskustva i znanja nacionalne agencije za promociju britanskog turizma na međunarodnom tržištu Visit Britain poslužiti za zauzimanje novog i drugačijeg smjera u promociji hrvatskog turizma. 

Cappelli se u Londonu sastao s direktoricom za strategije i komunikacije Visit Britain Patriciom Yates, a kako je istaknuo, znanje i iskustvo koje posjeduje Visit Britain poslužit će i Hrvatskoj turističkoj zajednici i njezinim uredima izvan Hrvatske u zauzimanju novog i drugačijeg smjera.

Pritom je dogovoren i posjet predstavnika Visit Britain Hrvatskoj, koji će zaposlenicima HTZ-a održati edukaciju iz područja promocije i brendiranja u nastupu prema stranim tržištima.

“Njihov način promocije Velike Britanije doveo je do toga da je ta zemlja po broju dolazaka turista među 7-8 vodećih u svijetu”, kazao je Cappelli, napomenuvši kako se Velikoj Britaniji na svakih 1.000 funti izravno uloženih u turizam vraća 1.800 funti.

Kako je naglasio, prema najnovijim podacima, u Hrvatsku je u prva četiri mjeseca ove godine došlo 119 posto više gostiju iz Velike Britanije u odnosu na isto razdoblje lani.

Yates je istaknula da je u pogledu dolazaka hrvatskih turista, Hrvatska rastuće tržište za Veliku Britaniju, pritom navevši podatke kako turizam u BDP-u Velike Britanije sudjeluje s 9 posto, dok je gotovo deset posto ljudi zaposleno u tom sektoru.

Predsjednik Odbora za kulturu, medije i sport Donjeg doma britanskog parlamenta Damian Collins izjavio je da su nakon britanske referendumske odluke o izlasku iz Europske unije zabilježeni porasti u turizmu, kako u broju inozemnih putovanja britanskih građana, tako i u dolascima stranih turista u Britaniju.

“Vrlo je važno da pošaljemo snažnu poruku da je Velika Britanija otvorena za poslovanje, dok je London najposjećeniji turistički grad u svijetu i mi želimo da tako ostane”, istaknuo je Collins uoči sastanka s hrvatskim ministrom Cappellijem.

Kako je napomenuo, britanski turisti vole putovati, posebice ljeti, a europske destinacije su tradicionalno popularne, u prvom redu Francuska, Španjolska i Portugal, dok se u zadnje vrijeme bilježe značajni porasti i u drugim dijelovima Europe, pri čemu je Collins izdvojio i Hrvatsku.

Cappelli se sastao i s ministricom za sport, turizam i nasljeđe Tracey Crouch, a nazočio je i aktualnom satu u britanskom parlamentu s premijerkom Theresom May.

Tokom poslijepodneva održati će i sastanke sa zastupnikom Donjeg doma britanskog parlamenta i bivšim ministrom kulture Johnom Whittingdaleom, kao i sa zastupnikom Laburističke stranke u Donjem domu Parlamenta Fabianom Hamiltonom.

(Hina)