Ključne odredbe uređuju prijelaz iz neprijavljenog u prijavljeni rad. Kako se ističe u obrazloženju, zakonodavac ne želi samo kazniti poslodavca već osigurati da će radnik koji nije bio prijavljen ostvariti svoja prava iz radnog odnosa.

U tom smislu propisuje se postupanje inspekcijskih tijela, kao i prateće obveze nadležnih tijela za uspostavu obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te tijela za obračun i naplatu javnih davanja.

Uz ostalo, jasno se utvrđuje zakonska presumpcija postojanja radnog odnosa šest mjeseci unatrag od utvrđivanja neprijavljenoga rada. Računa se da će to odvraćajuće djelovati na poslodavca. Za razdoblje od tih šest mjeseci radniku će biti dužan platiti plaću i sva javna davanja vezana uz plaću, pri čemu se te obveze jednako odnose prema svim neprijavljenim radnicima, domaćim ili strancima.

Ubuduće će tako poslodavac za svakog neprijavljenoga radnika morati platiti 2650 eura. Ako pak ponovi “grešku u koracima” iznos se povećava dva i pol puta, na 6640 eura.

Pored toga, novi zakon predviđa i javnu objavu svojevrsne bijele i crne liste poslodavaca. Na jednoj će se objaviti imena onih kod kojih pri inspekcijskom nadzoru nisu utvrđena kršenja prava iz radnih odnosa, na drugoj onih koji su zatečeni s neprijavljenim radom.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay