ZAGREB, 7. veljače 2017. (Hina) – CEIZ indeks je u prosincu 2016. ostvario vrijednost od 4,2 indeksna boda, što je najviše još od ožujka 2007. godine, objavljeno je u utorak iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), čiji analitičari na temelju kretanja tog indeksa očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju mogla iznositi 3,9 posto, a u cijeloj 2016. godini 3,1 posto. 

“CEIZ indeks je u prosincu 2016. ostvario vrijednost od 4,2 indeksna boda. Radi se o najvećoj vrijednosti indeksa zabilježenoj još od ožujka 2007. godine”, navodi se u objavi EIZ-a.

Indeks je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio povećanja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što upućuje na daljnje ubrzavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje. Istovremeno, sve komponente i vrijednost CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini te je indeks u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. veći za 1,6 indeksnih bodova, ističu iz Ekonomskog instituta.

Naglašavaju kako vrijednost CEIZ-a, mjereno i na godišnjoj razini, upućuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti.

“Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2016. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 3,9 posto. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2016. godine porastao za 0,7 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,7, 2,8 i 2,9 posto, očekujemo da je u cijeloj 2016. BDP mogao porasti za 3,1 posto”, zaključuju analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb.

Najnovije procjene EIZ-a temeljene na kretanju CEIZ indeksa znatno su bolje od procjena koje su se temeljile na kretanju CEIZ-a u studenom prošle godine. Naime, te su procjene, koje su objavljene sredinom siječnja ove godine, govorile da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a za zadnjem kvartalu 2016. mogla iznositi 3 posto te za cijelu prošlu godinu 2,8 posto.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

(Hina)