BRUXELLES, 7. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Europska unija spremna je pridružiti se Kini u borbi protiv protekcionizma u svijetu ali Peking također mora pokazati da zna igrati pošteno kada su u pitanju trgovina i ulaganja, poručila je europska povjerenica za trgovinu.

Novi američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je uvođenjem kaznenih carina na kineski uvoz, optuživši kinesku trgovinsku politiku za gubitak radnih mjesta u SAD-u.

Iz Pekinga su odgovorili da će surađivati s Washingtonom na rješavanju eventualnih trgovinskih sporova. Kineski državni mediji pritom su upozorili da će Peking uzvratiti istom mjerom ako Trump poduzme korake koji bi mogli voditi prema trgovinskom ratu.

“Ako drugi u svijetu žele koristiti trgovinu kao oružje, ja je želim koristiti kao tonik, vitalni sastojak blagostanja i napretka”, kazala je povjerenica Europske unije za trgovinu Cecilia Malmstrom u ponedjeljak na poslovnoj konferenciji o odnosima Unije i Kine, ne spominjući eksplicitno Trumpa ni SAD.

“Ako drugi zatvaraju vrata, naša ostaju otvorena – pod uvjetom da trgovina bude poštena. Pružit ćemo Kini sve moguće prilike da ispuni svoje obećanje o borbi protiv protekcionizma i o zastupanju načela multilateralizma”, dodala je Malmstrom.

Naglasila je ipak da i dalje postoje “brojne prepreke i razlozi za nezadovoljstvo” u trgovinskoj razmjeni EU i Kine i da ekonomski odnosi još ni izdaleka nisu uravnoteženi.

Kineski robni uvoz čini petinu ukupnog europskog uvoza dok u Kinu odlazi tek jedna desetina europskog izvoza. Kineska ulaganja u EU porasla su prošle godine na rekordnih gotovo 40 milijardi eura dok su se europska ulaganja u Kinu spustila na najnižu razinu u 10 godina, kliznuvši ispod razine od osam milijardi eura.

Malmstrom je izrazila nadu da se problem te neravnoteže može riješiti europsko-kineskim sporazumom o investicijama, o kojem se trenutno pregovara.

Pohvalila je govor kineskog predsjednika Xija Jinpinga na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu i njegov viđenje Kine u ulozi predvodnika globaliziranog svijeta u kojem se veliki problemi mogu rješavati samo međunarodnom suradnjom.

Složila se također s kineskim predsjednikom da bi trgovinski rat imao katastrofalne posljedice po sve sudionike, dodajući da će njegov veliki izazov u ovoj godini biti pretakanje riječi u djela.

(Hina)