FRANKFURT, 6. rujna 2017. (Hina/Reuters) – Izvršni direktor Deutsche banke John Cryan pozvao je u srijedu Europsku središnju banku (ECB) da promijeni politiku jeftinog novca, upozorivši na stvaranje ‘balona’ na tržištima dionica, obveznica i druge imovine. 

“Razdoblje jeftinog novca u Europi trebalo bi završiti – unatoč jakom euru”, kazao je Cryan u Frankfurtu u dvorani prepunoj bankara dan prije redovne sjednice upravnog vijeća ECB-a.

Niske ključne kamatne stope, negativne kamatne stope na depozite i opsežan program kupnje imovine ključni su instrumenti kojima ECB pokušava ojačati gospodarstvo eurozone nakon financijske krize 2008. i 2009. godine.

Dosada je ECB u sklopu tih mjera ubrizgao u sustav više od 2.000 milijardi eura, što je naišlo na kritike ponajprije kod poslovično štedljivih Nijemaca.

Bankama su posebno sporne negativne kamatne stope na depozite koje bi ih trebale odvratiti od spremanja novca kod središnje banke i potaknuti ih da ga plasiraju u gospodarstvo.

Šef najveće njemačke komercijalne banke upozorio je na posljedice politike jeftinog novca. “Danas svjedočimo naznakama balona u sve više dijelova tržišta kapitala”, tvrdi Cryan.

Zabrinjava ga i snažan euro. “Koliko god pozitivno djelovao na europsko samopouzdanje, jaki euro me zabrinjava”, kazao je.

Smatra također da je Frankfurt najprirodnija lokacija za novo sjedište banaka koje se spremaju preseliti iz Londona nakon odluke Velike Britanije o izlasku iz Europske unije.

Drži da je Europa danas stabilnija unatoč Brexitu i političkoj neizvjesnosti u SAD-u. “Čini se da gospodarski pokazatelji danas svjedoče o boljem stanju u Europi.”

(Hina)