HONG KONG, 6. rujna 2017. (Hina/Reuters) – Kineske kompanije Anbang Insurance i HNA Group odvojeno su razmatrale kupnju udjela u njemačkoj osiguravajućoj kući Allianz u sklopu plana stvaranja globalnog financijskog diva, doznaje Reuters od upućenih izvora.

Konglomerati su razmišljali o kupnji većinskog udjela u petoj po veličini svjetskoj osiguravateljskoj kompaniji, čija tržišna vrijednost prelazi 95 milijardi dolara a HNA je bila spremna kupiti i manjinski udio, kazale su dvije osobe koje su bile uključene u razgovore, a zbog osjetljivosti teme su željele ostati anonimne.

Razgovori su vođeni odvojeno i nisu rezultirali konkretnim ponudama a prekinuti su ove godine zbog očekivanih regulatornih zapreka u Njemačkoj i Kini i zbog slabašnog interesa čelništva Allianza, navode izvori.

Mala je vjerojatnost da bi se planovi u skoroj budućnosti mogli ponovno naći na dnevnom redu, smatra jedan od izvora.

Predstavnici Allianza, Anbanga i HNA-e odbili su išta komentirati za Reuters.

Ponuda za kupnju kontrolnog paketa u Allianzu naišla bi na političke i regulatorne zapreke, s obzirom da je kompanija potporni stup njemačkog gospodarstva, da drži ogroman iznos kapitala i važna je za isplatu mirovina.

Iako razgovori nisu dugo potrajali, planovi o mogućim odvojenim ponudama za Allianz pokazuju da među kineskim konglomeratima, uključujući Anbang i HNA-u, postoji ambicija o stvaranju globalnog carstva putem velikih akvizicija financiranih zaduživanjem.

Brojne inozemne transakcije rezultirale su pojačanom pozornošću kineskih regulatora prema inozemnim akvizicijama kineskih kompanija, u rasponu od nogometnih klubova do filmskih studija. Pod lupom su se tako našle akviziije kompanija kao što su Anbang, HNA, Fosun i Dalian Wanda.

Vlada u Pekingu postrožila je proteklih mjeseci ograničenja za inozemne akvizicije, pritom apelirajući na domaće banke da smanje kreditiranje zahvaljujući kojem je vrijednost inozemnih akvizicija kineskih kompanija u prošloj godini dosegnula rekordnu 221 milijardu dolara.

 

(Hina)