Utjecajni čelnik u automobilskoj industriji Sergio Marchionne upozorio je da električni automobili možda u tolikoj mjeri i ne doprinose očuvanju planeta i okoliša, naglasivši kako su po tom pitanju nužne podrobnije analize.

“Cjeloviti utjecaj električnih automobila na okoliš potrebno je detaljnije analizirati prije no što zaključimo da su oni bezopasniji od automobila s motorima na unutarnje izgaranje”, kazao je Marchionne, koji je izvršni direktor Ferrarija, predsjednik uprave i izvršni direktor Fiat Chryslera te predsjednik uprave Maseratija.

“Ako se ne napravi cjelovita analiza o tome koji su temelji dobivanja električne energije, odakle ona dolazi, kako se proizvode baterije koje ugrađujete u te automobile, koji su troškovi u pogledu emisija ugljikovog dioksida i okoliša, tada su analize koje zaključuju da ćemo s električnim automobilima spasiti Zemlju besmislene”, ustvrdio je Marchionne u izjavi za televizijsku kuću CNBC.

“Ako se električna energija proizvodi iz nuklearne energije, onda s tim nemam problema, time ćemo svi činiti pravu stvar. No, to će onda značiti da prihvaćamo nuklearnu energiju kao rješenje naših problema. Ali ako se oslanjate na fosilna goriva za proizvodnju, mislim da je tada problem mnogo veći”, kaže Marchionne.

Cijeli članak možete pročitati na: novo.hr