Prelaskom na oblike proizvodnje koji isključuju ugljik, cijena električne energije mogla bi znatno porasti, pokazala je studija konzultantske tvrtke McKinsey

Sve ima svoju cijenu pa i postizanje nulte emisije ugljika do 2050. godine; u ovom slučaju ona iznosi oko 9,2 trilijuna dolara. To je ekvivalent četvrtini ukupnog poreznog prihoda ili polovici globalne korporativne dobiti, tovi u izvještaju konzultantske tvrtke McKinsey pod naslovom “The Net Zero Transition”.

Početni izdaci, potrebni da se održi cilj zadržavanja globalnog zatopljenja ispod 1,5 Celzijevog stupnja, trebali bi  između 2026. i 2030. porasti sa 6,8 posto današnjeg BDP-a na čak 8,8 posto prije nego što počnu padati. Potencijalno dobra vijest je ta da bi tehnološke inovacije mogle smanjiti kapitalne troškove net-zero tehnologija brže nego što se očekivalo.

“Budući da energetski sektor gradi obnovljive i prijenosne i distribucijske kapacitete, potpuno opterećeni jedinični trošak proizvodnje električne energije – računajući operativne troškove, kapitalne troškove te amortizaciju nove i postojeće imovine – mogao bi na globalnoj razini od 2020. do 2040. porasti za oko 25 posto i još uvijek biti oko 20 posto viši u 2050.”, navodi se u izvješću.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay