Cijena plina u Europi na otvaranju trgovanja u utorak je na burzi ICE ponovno oborila rekord i dosegla gotovo 1250 dolara za tisuću kubika

Cijena za terminsku isporuku u studenom na TTF-ovom čvorištu u Nizozemskoj tijekom jutrošnjeg trgovanja dosegla je 1247,4 dolara ili 104 eura po megavatsatu.

U ponedjeljak je, nakon što je oborila rekord od 1200 dolara za tisuću kubičnih metara, cijene plina u Europi naglo pala nakon vijesti da je danska energetska agencija odobrila početak ispitivanja plinovoda Sjeverni tok 2.

S obzirom da su zalihe u europskim skladištima na povijesno niskim razinama u ovo doba godine, u Aziju odlazi glavnina ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz zemalja izvoznica, a Rusija dozira izvoz kroz cjevovode, postoji realna zabrinutost da bi se Europa mogla suočiti s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal, upozoravaju analitičari.

Navode kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban plin u Europu prije kraja 2021. godine. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay