Brzi oporavak gospodarstva s jedne strane, te rast inflacije s druge, vode naravno k normalizaciji monetarne politike. No, prvo slijedi završavanje kupovine vrijednosnih papira, a tek onda povećavanje kamatnih stopa, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, na nedavno održanoj konferenciji Financijsko tržište, na kojoj je bila riječ upravo o brzom oporavku gospodarstava nakon koronakrize, po modelu tzv. V-krivulje, uz sve izraženije inflatorne pritiske

Ovakva kombinacija ukazuje naravno na skori kraj ere jeftinog novca, odnosno na to da je razdoblje niskih kamata pri kraju.

U jednom i drugom slučaju, prvo što će se događati u sekvenciji poteza središnjih banaka je završavanje kupovine vrijednosnih papira, a tek onda povećavanje kamatnih stopa, gdje u Europi to znači prvo vjerojatno promjenu negativnih kamatnih stopa, odnosno negativnih depozitnih kamatnih stopa.

Rast kamatnih stopa razveselit će štediše, koji sada na svoje uloge u bankama ne dobivaju gotovo nikakav prinos, a s obzirom na to da inflacija raste, realna kamata čak im je i negativna, odnosno nagriza glavnicu.

Rast kamatnih stopa neće međutim razveseliti dužnike, odnosno korisnike kredita, ili one koji se tek spremaju podići ih, jer će kapital postati skuplji. To vrijedi i za građane i za poduzeća i za državu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr