Izjava ministra Aladrovića samo je jedan u nizu primjera lakiranja zbilje. Usporedba porasta plaća i mirovina u razdoblju Plenkovićevih vlada pokazuju kako slabašna politička oporba te uz vladu (s)vezana akademska i medijska zajednica omogućuju Vladi da svoje tragične promašaje prikazuje kao velika postignuća

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prije nekoliko dana gostovao je na javnoj televiziji te je među ostalim ustvrdio da je „Hrvatska fenomenalno mjesto za život, da je vidljiv trend povratka ljudi koji su otišli iz Hrvatske i da je prisutan kontinuirani dolazak stranaca u našu zemlju“.

Ta nepodnošljiva lakoća fabriciranja nije samo iritantna, ona je i izravna uvreda za sve one hrvatske građane koji se prema metodologiji Eurostata nalaze u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a takvih je u Hrvatskoj više od 700.000.

Mirovina – uputnica za siromaštvo

Budući da je Josip Aladrović ministar mirovinskoga sustava i socijalne politike vjerojatno mu je poznato da je u Hrvatskoj odlazak u mirovinu i uputnica za siromaštvo, da je od 962.000 umirovljenika koji su primili mirovinu za kolovoz, a koji su ostvarili pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskome osiguranju njih 692.000 primilo mirovinu manju od 3500 kuna i da bi bilo poželjno objasniti je li „Hrvatska fenomenalno mjesto za život“ i za tih 692.000 građana, ili se na njih ta izjava ipak ne odnosi.

U Hrvatskoj je svaka treća osoba starija od 65 godina u riziku od siromaštava i socijalne isključenosti. Veći udio imaju jedino Bugarska i tri baltičke države, a u Slovačkoj je takvih svega 8,7 %, Mađarskoj 11,1%, Češkoj 16,6 % i Sloveniji 18,6 %. Prema najavi ministra Aladrovića, Vlada očekuje ukupan rast prosječne mirovine od 10 % za vrijeme ovoga četverogodišnjeg mandata, a budući da je očekivani ukupni rast prosječne neto plaće veći od toga iznosa, to prevedeno znači da će udio umirovljenika izloženih riziku od siromaštva i socijalne isključenosti i dalje rasti.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay