Nakon najnovijeg poskupljenja cijene goriva u Hrvatskoj dosegnule su najvišu razinu u povijesti. Postavlja se pitanje hoće li Vlada intervenirati kako bi ublažila cjenovni udar na građane i poduzetnike. Ministru financija na raspolaganju je nekoliko mogućnosti, ali svaka od njih zadire u državni proračun, već drugu godinu zaredom u ozbiljnom deficitu

Sve češće postavlja se pitanje razmatra li Vlada smanjivanje državnih nameta, jer čine najveći udjel u cijeni goriva, kako bi se ublažio cjenovni udar. Upitan postoji li mogućnost za korekciju trošarina, ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je rekao da ništa nije nedodirljivo. ‘U ovom trenutku ne bih potvrdio ni odbacio bilo koju od opcija’, poručio je Marić.

Državni nameti čine lavovski dio u strukturi cijene goriva. Prema analizi Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, nabavna cijena goriva sudjeluje s 30 i 35 posto u konačnoj cijeni koju plaćamo na benzinskoj postaji. Trgovačka marža iznosi od pet do 10 posto, a najveći dio (oko 40 posto) otpada na trošarine. Na sve to dodaje se PDV te u strukturi cijene čini oko 20 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay