Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel bio je gost Novog dana i komentirao porast cijena i inflacije u Hrvatskoj.

“Od 2014. pa do 2020. inflacija je bila 0,nešto posto. Ono što je bilo očekivano nakon pandemije i blokade gospodarstva da će doći do određenih problema i porasta inflacije. Enormno je porasla inflacija. Na razini cijele Europske unije porast je 3 posto, a na razini Hrvatske 3,1 posto”, govori Novosel.

“Kad je pandemija nastala, smanjena je bila potrošnja za naftnim derivatima i cijene nafte su pale. Ono što nije jednako kod nas kao negdje drugdje – u Hrvatskoj se za prosječnu plaću od 7040 kuna može kupiti najmanje litara goriva u Europi. Preko 500 tisuća radnika, odnosno 1/3 prima plaću manju od 6 tisuća kuna. To je daleko veći udar na naš standard nego što je to udar u drugim zemljama. Naša prosječna plaća koja je puno veća nego u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima manju kupovnu moć nego što to imaju građani u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naša prosječna plaća je nešto više od 900 eura, a minimalna plaća u Njemačkoj je 1600 eura”, rekao je.

Kaže da nemamo slobodno tržište već imamo anarhiju.

“Čujemo sada da će i Europska komisija pokušati predložiti neke mehanizme koji bi ublažili taj porast. Sigurno Vlada ime mehanizma. Ne može se sve prepustiti tržištu. Naša uloga kao sindikata je upravo u onom dijelu sektorskog pregovaranja. U ovom trenutku nailazimo na zid na bilo kojoj razini gospodarstva”, ističe.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay