U Hrvatskoj je inflacija nastavila rasti i u studenom dosegnuvši 13,5 posto, a rast cijena hrane snažniji je od prosjeka Europske unije. U studenom je godišnja stopa rasta cijena hrane i bezalkoholnih pića dosegnula 19,2 posto.

Što se tiče osnovnih namirnica najviše su poskupjeli ulje, brašno i šećer, više od 30 posto. No zanimljivo je da je indeks UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FFPI), koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena košarice prehrambenih proizvoda, veći dio godine u padu.

FAO indeks sastoji se od pet komponenti, a posebno je interesantno da su dvije sastavnice, šećeri i biljna ulja, koji u Hrvatskoj prednjače po rastu cijena, na svjetskim burzama na silaznoj putanji. Indeks cijena biljnih ulja na godišnjoj razini pao je za 23,8 bodova, a indeks cijena šećera u minusu je 2,1 bod.

Suncokretovo ulje (-5,45 posto)

Cijene suncokretovog ulja na svjetskom tržištu pale su za 70 dolara po toni od početka godine. Globalne cijene su pod pritiskom zbog očekivanih velikih globalnih zaliha i otvaranja tržišta za ukrajinske žitarice. Unatoč globalnim trendovima, cijene suncokretovog ulja u hrvatskim trgovinama i dalje su znatno više nego lani.

Maslac (-7,85 posto)

Cijene maslaca na svjetskom tržištu zabilježile su rekordne razine u travnju i svibnju nakon čega su u postupnom padu. Snažan pad cijena uslijedio je u studenom i prosincu da bi u konačnici na godišnjoj razini cijena korigirana za gotovo osam posto. Globalna korekcija cijena naniže zasad se nije odrazila na cijene maslaca na hrvatskom tržištu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay