LONDON, 5. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 48 dolara nakon što je Saudijska Arabija poručila da su vodeći proizvođači blizu dogovora o produljenju razdoblja smanjene opskrbe, ublaživši time bojazni da je problem prekomjernih zaliha daleko od rješenja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,31 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,41 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje nije danas bilo ni na američkom tržištu i barelom se trgovalo po 45,52 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,30 dolara.

Tržišta su jučer uzdrmale naznake da članice organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nisu spremne produljiti razdoblje smanjene opskrbe i na drugu polovinu godine kako bi se smanjila prekomjerna opskrba.

Danas je silazni trend zakočila izjava dužnosnika Saudijske Arabije u OPEC-u da su članice naftnog kartela i neovisni proizvođači, uključujući Rusiju, blizu dogovora o smanjenju opskrbe i nakon isteka roka predviđenog aktualnim dogovorom.

“Na temelju današnjih podataka sve je raširenije uvjerenje da postojeći sporazum možda treba produljiti za šest mjeseci kako bi se tržište uravnotežilo ali još nije precizno utvrđen vremenski horizont tog produljenja”, kazao je za Reuters saudijski dužnosnik Adib Al-Aama.

Analitičari upozoravaju da OPEC-ova strategija smanjenja zaliha zasada nije polučila ciljane rezultate. “Čini nam se očiglednim da će OPEC morati nastaviti smanjivati opskrbu i dulje od idućih šest mjeseci kako bi njihova strategija imala šansi za uspjeh”, upozorio je analitičar AB Bernsteina Neil Beveridge.

Kao dodatni razlog za zabrinutost izdvojeno je i snažno povećanje američke proizvodnje, za više od 10 posto od sredine prošle godine, na 9,3 milijuna barela dnevno. Time se gotovo izjednačila s onom Rusije i Saudijske Arabije, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 47,44 dolara, što znači da je bila 90 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina)