ZAGREB/POREČ, 5. svibnja 2017. (Hina) – Tržište nekretnina je u procesu stabilizacije, a struka posredovanja u prometu nekretninama napreduje i dobro se razvija, zahvaljujući kvalitetnoj regulativi i poboljšanim uvjetima na tržištu, rečeno je na Forumu poslovanja nekretninama, koji se u petak i subotu održava u Valamar Isabella Hotelu na otoku Svetom Nikoli kod Poreča.

Kako su izvijestili iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović ocjenjuje da je tržište nekretnina u procesu stabilizacije. Zaustavljen je pad broja transakcija, ali ne i pad prosječnih cijena, a iznimka su nekretnine na određenim lokacijama u glavnom gradu i priobalju, rekao je Ranilović na skupu, koje organiziraju HGK i Udruženje poslovanja nekretninama HGK.

Ranilović smatra i da s cijenama treba biti oprezan, kao i s izgradnjom novih stanova, kako se opet ne bi stvorio “nekretninski balon”.

“Od 2007. kada je donesen prvi zakon o posredovanju u prometu nekretnina pa sve do danas napravili smo mnogo toga i struka se kvalitetno razvija. Donošenjem zakona poboljšani su uvjeti na tržištu nekretnina te je tako smanjen udio sive ekonomije, a s druge strane povećala se kvaliteta usluge i stupanj zaštite potrošača”, rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi.

HGK, istaknula je, putem Udruženja poslovanja nekretninama uspješno rješava problematiku te djelatnosti zajedno s tijelima državne uprave i ostalim institucijama.

Kao jedan od pozitivnih učinaka provođenja javnih ovlasti navela je akcija koju je HGK pokrenula s nekim portalima koji oglašavaju prodaju nekretnina, a s ciljem sprječavanja sivog tržišta, kao i pojavljivanja agencija u oglasima koje nisu ažurirane u Registru posrednika u prometu nekretnina. “Time kupac dobiva sigurnost pri kupnji nekretnine jer zna da posluje s legalnim pravnim subjektom, a ne s nelegalnim agencijama, odnosno sudionicima uključenim u sivo tržište. Na taj način web portali koji oglašavaju prodaju nekretnina postaju dobar orijentir za Ministarstvo financija-Carinsku upravu gdje treba usmjeriti nadzor”, naglasila je Culi, dodajući kako u HGK očekuju da se u idućem razdoblju i ostali portali uključe u uređenje tržišta nekretnina.

Na Forumu su održana i predavanja stručnjaka o temama kao što su strateško planiranje i izazovi razvoja male tvrtke, unapređenja tehnika prodaje, pregovaranja i rješavanja konflikata, korištenje alata Google AdWords-a i društvenih mreža za optimizaciju oglašavanja te tehnika fotografiranja nekretnina, a održan je i okrugli stol o iskustvima iz svakodnevnog poslovanja posrednika nekretninama.

Forum poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji HGK i Udruženja poslovanja nekretninama HGK, održava dva puta godišnje, središnje je mjesto okupljanja posrednika u prometu nekretninama na kojemu razmjenjuju iskustva i najnovije informacije o zakonskim propisima, podsjećaju iz HGK.

(Hina)