ZAGREB/MILANO, 5. svibnja 2017. (Hina) – Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak da je prvo tromjesečje zaključila s gotovo 12 posto višom neto dobiti, uz snažne prihode od naknada i provizija i niže rezervacije za nenaplative kredite i otpise.

U prvom je tromjesečju neto dobit Intese, vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ), iznosila 901 milijun eura.

Ako se izuzmu naknade i troškovi sanacije talijanskog bankovnog sektora, neto dobit iznosila je 1,18 milijardi eura, napominje se u izvješću.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su na godišnjoj razini 10 posto, na 1,86 milijardi eura, što je najbolji rezultat u prvom tromjesečju u tom segmentu u povijesti banke, ističe se. Ujedno su time drugo tromjesečje zaredom nadmašili neto kamatne prihode, koji su kliznuli na 1,81 milijardu eura i smanjeni su na godišnjoj razini 2,7 posto.

Dobit od trgovanja blago je pala, za 0,9 posto, na 226 milijuna eura.

Operativni prihodi uvećani su 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 4,21 milijardu eura.

Neto rezervacije i otpisi druge imovine svedeni su u prva tri ovogodišnja mjeseca na samo tri milijuna eura, u odnosu na 46 milijuna koliko su iznosili u istom razdoblju lani.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju ožujka 12,9 posto i ostala je nepromijenjena u odnosu na kraj prošle godine.

(Hina)