WASHINGTON, 5. svibnja 2017. (Hina/Reuters/dpa) – Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama u travnju je znatno ubrzao, uz otvorenih gotovo tri puta više novih radnih mjesta nego u ožujku, pokazalo je u petak objavljeno izvješće američkog ministarstva rada. 

U travnju je u SAD-u otvoreno ukupno 211.000 novih radnih mjesta, nakon revidiranih 79.000 otvorenih u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće američkog ministarstva.

Prva procjena ministarstva za ožujak pokazivala je 98.000 novih radnih mjesta.

Travanjska brojka veća je pak i od mjesečnog prosjeka od 185 tisuća za ovu godinu.

S obzirom na snažan tempo zapošljavanja, stopa nezaposlenosti skliznula je na 4,4 posto, sa 4,5 posto u ožujku, i na najnižim je razinama od svibnja 2007. godine. Ekonomisti su očekivali rast stope nezaposlenosti u travnju, na 4,6 posto.

Značajno je u travnju ubrzao tempo zapošljavanja u segmentu ugostiteljstva i aktivnosti vezanih uz slobodno vrijeme, što se očituje u brojci od čak 55 tisuća novozaposlenih u tom sektoru. U stopu ih slijedi sektor stručnih i poslovnih sluga, u kojem je posao našlo gotovo 40 tisuća američkih građana.

U sektoru graditeljstva zaposleno je pet tisuća novih radnika, u industriji šest tisuća, a slična je brojka zabilježena i u sektoru maloprodaje, pokazalo je izvješće ministarstva.

Ukupno su u privatnom sektoru u travnju otvorene 194 tisuće novih radnih mjesta. Otvorenih 17 tisuća u javnom sektoru znači ujedno osjetno pojačan tempo zapošljavanja u odnosu na ožujak kada ih je otvoreno samo dvije tisuće, pokazuje izvješće.

(Hina)