LONDON, 28. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara budući da su se trgovci ponovo fokusirali na veću američku proizvodnju, zanemarujući disciplinirano ograničenje opskrbe koje provode vodeći proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,40 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 49 centi nižoj cijeni, od 53,96 dolara.

OPEC je iznenadio tržište discipliniranim ograničenjem opskrbe, u skladu s dogovorom iz studenog prošle godine. Već u prvom mjesecu gotovo su dosegnuli zacrtano smanjenje od 1,8 milijuna barela dnevno ako se uzmu u obzir i pojedini neovisni proizvođači, poput Rusije.

U konačnici bi rezultat mogao biti još ambiciozniji, s obzirom da su veći angažman najavili i Ujedinjeni Arapski Emirati i Irak.

Rusija je u veljači smanjila proizvodnju za 124 tisuće barela dnevno u odnosu na listopad, objavila je u utorak agencija Interfax, pozivajući se na upućeni izvor.

Cilj je OPEC-a poduprijeti cijene, pri čemu Saudijska Arabija prema izvorima u naftnoj industriji i u naftnom kartelu priželjkuje njihov rast na 60 dolara, razinu koja potiče ulaganja ali ne i snažno povećanje proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

Američki su proizvođači u prošlom tjednu prvi puta od prošlogodišnjeg travnja povećali proizvodnju sirove nafte na više od devet milijuna barela dnevno, pokazuju službeni podaci. U prošlom tjednu aktivna su bila 602 bušotinska postrojenja, najviše od listopada 2015., izvijestila je savjetodavna kuća Baker Hughes.

Takvo je okruženje prigušilo oscilacije cijena nafte čiji rast odnosno pad u proteklim tjednima nije premašivao tri dolara.

“Cijene nafte uistinu su zaglavile na određenoj razini, pri čemu pad obujma isporuka u terminskim ugovorima ne upućuje na zaključak da je stvar u borbi između onih koji špekuliraju s padom cijena i onih koji ciljaju na njihov rast”, konstatira Ole Hansen iz Saxo Banka.

“Nakon što cijena u par navrata nije značajnije porasla unatoč povoljnom okruženju, logično je da krene naniže”, dodaje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 53,85 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)