WASHINGTON, 28. veljače 2017. (Hina/Reuters/AFP) – Američko gospodarstvo u prošloj je godini poraslo 1,6 posto, najslabije od 2011. godine, pokazale su u utorak druge procjene tamošnjeg ministarstva trgovine. 

Time je najveće svjetsko gospodarstvo oštro usporilo u usporedbi s 2015. godinom, kada je američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,6 posto.

U četvrtom je kvartalu prošle godine rast BDP-a iznosio 1,9 posto na godišnjoj razini, objavilo je ministarstvo u drugoj procjeni, čime su potvrdili procjenu objavljenu prošlog mjeseca.

Gospodarstvo je u zadnjem tromjesečju tako oštro usporilo na godišnjoj razini uslijed pada izvoza, nakon što je trećem kvartalu poraslo po značajno višoj stopi od 3,5 posto.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će prvi podatak ministarstva za četvrti kvartal biti revidiran naviše i pokazivati stopu rasta od 2,1 posto.

Najnovije ažurirane procjene pokazale su da je rast osobne potrošnje u zadnja tri mjeseca bio snažniji nego što se prvotno procijenilo ali i da je taj pozitivni efekt poništen revizijom naniže u stavkama državne potrošnje i poslovnih ulaganja.

Osobna potrošnja, inače zaslužna za više od dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti, u četvrtom je tromjesečju porasla za tri posto, dok je prvotnom procjenom projiciran rast od 2,5 posto.

Državna potrošnja uvećana je pak svega 0,4 posto u zadnja tri mjeseca, dok je prvotna procjena pokazivala njezin rast od 1,2 posto. Time je izostao pozitivan doprinos rastu BDP-a.

Značajnija revizija naniže zabilježena je i u stavci poslovnih ulaganja, što odražava skromniji rast potrošnje kompanija na opremu. U četvrtom kvartalu ta su ulaganja porasla za 1,9 posto, daleko slabije od procijenjenih 3,1 posto, no unatoč reviziji svjedoče o rastu prvi puta u više od godinu dana a odraz su skoka aktivnosti bušenja na plinskim i naftnim izvorima, u skladu s rastom cijena sirove nafte, pokazale su ažurirane procjene.

U skladu s prvom procjenom, uteg BDP-u u zadnjem je tromjesečju bio pad američkog izvoza, iz čega je proizišao deficit koji je za 1,7 postotnih bodova srezao rast BDP-a.

(Hina)