LONDON, 1. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte nastavile su u srijedu na međunarodnim tržištima rasti iznad 55 dolara, poduprte naznakama da članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije isporučuju u skladu s dogovorenim rezovima, dok se proizvodnja u Sjedinjenim Državama i dalje povećava.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 29 centi višoj cijeni, od 53,10 dolara.

Tržišta je danas podupro podatak dostavljen Reutersu da je Rusija u siječnju smanjila proizvodnju za oko 100.000 barela dnevno (BPD). Time bi Moskva ‘odradila’ trećinu ukupno obećanog smanjenja, za koje su najavili da će biti postupno.

Podatak o ruskom smanjenju nadovezao se na jučer objavljeno Reutersovo istraživanje o visokoj razini poštivanja dogovorenog ograničenja proizvodnje na razini OPEC-a. Podaci su pokazali da su članice kartela već u siječnju realizirale oko 82 posto dogovorenog smanjenja.

Protutežu tim podacima čine naznake o povećanju proizvodnje i zaliha u SAD-u. Tako su prema jučer objavljenom izvješću Američkog instituta za naftu (OPEC) zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošlom tjednu za 5,8 milijuna barela, nadmašivši očekivanja analitičara.

“Cijene nafte i dalje se kreću unutar uskog raspona nakon što je izvješće API-ja pokazalo da rast zaliha u SAD-u ne posustaje”, konstatira Stephen Brennock iz savjetodavne kuće PVM.

“Nada u održivi oporavak cijena ovisit će o pojačanim naporima OPEC-a da obuzda proizvodnju, iako će izglede za izrazitije povećanje cijena sabotirati obnovljeni uzlet američke proizvodnje”, dodao je Brennock.

Vlada će objaviti službeno tjedno izvješće o zalihama u SAD-u tokom dana a analitičari očekuju da će pokazati njihov rast za 3,3 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 52,19 dolara, što znači da je pala 59 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)