ZAGREB, 1. veljače 2017. (Hina) – Država mora prepoznati svoju ulogu u razvoju širokopojasne infrastrukture za veću dostupnost brzog interneta, a i sama se mora digitalizirati, istaknuto je u srijedu na konferenciji Trendovi u telekomunikacijama 2017, u organizaciji PwC-a Hrvatska i tjednika Lider.

Jedna od tema o kojoj se dosta razgovaralo bila je širokopojasna infrastruktura za velike brzine i veću dostupnost interneta (broadband) u svim krajevima Hrvatske.

Dejan Ljuština iz PwC-a Hrvatska kaže da se zapravo radi o debati između države i telekoma koja je bila aktualna i prošle godine te se sada nastavlja.

“Radi se o debati o tome tko će graditi pristupne i agregacijske mreže, pri čemu smatram da su se privatne kompanije pokazale agilnijima i spretnijima, što ne isključuje ulogu države, jer naš problem nije agregacijska nego pristupna infrastruktura u čemu zaostajemo”, rekao je Ljuština.

Konsolidacije i umjetna inteligencija među jačim trendovima

Govoreći o trendovima za ovu godinu kazao je da nema velikih promjena u odnosu na prošlu, jer se globalno nastavlja dominacija velikih tehnoloških kompanija – Amazona, Googlea, Facebooka, Microsofta i sličnih, dok telekomi više nisu među top 10 nego oko 15-og mjesta među tehnološkim tvrtkama.

“Da bi ojačali, telekomi u svijetu pa i Hrvatskoj, pokušavaju utjecaj vratiti kroz tri glavna područja – pojednostavljenje poslovnog modela uz smanjenje troškova, digitalizaciju s pružanjem novih usluga i konsolidaciju”, rekao je Ljuština.

Naglasio je da su među svjetskim trendovima i određena zasićenost smartphoneima i tabletima uz dolazak novih tehnologija i uređaja, od samovozećih automobila i IoT-a (Internet of Things-Internet stvari) do dronova i robotike te pogotovo umjetne inteligencije. To će lagano, već ove godine u nekom obliku doći u Hrvatsku, a kako ta tehnologija bitno mijenja način života i poslovanje, kompanije će morati misliti na to, ocijenio je Ljuština.

Telekomi planiraju razvoj, ali ‘debatiraju’ oko broadbanda

U sklopu konferencije održan je i panel s predsjednicima uprava tri najjača telekoma u Hrvatskoj, Davorom Tomaškovićem iz HT-a, Jiříjem Dvorjančanským iz Vipneta te Viktorom Pavlinićem iz Tele2 Hrvatska koji su se složili da je lanjski rast BDP-a pridonio povećanju domaće potrošnje, pa i rastu telekom tržišta, jer su svi zabilježili bolje rezultate nego u 2015., kao i da ove godine očekuju nastavak rasta mobilnog broadbanda i TV usluga te pad u fiksnom segmentu.

Mišljenje ne dijele o ulozi pojedinog telekoma u investicijama na tržištu, izgradnji širokopojasne infrastrukture te broju kućanstava kojima su u Hrvatskoj dostupne velike brzine pristupa internetu.

Tomašković kaže kako HT nastavlja investicije u mrežu, usluge i sadržaje, ocijenivši da je akvizicijom Crnogorskog telekoma sve bliži ulozi regionalnog lidera što mu je i cilj.

“Bilo je oko toga raznih izjava, no ne treba zaboraviti da je HT u 49-postotnom vlasništvu dioničara iz Hrvatske te će ta akvizicija pridonijeti i njima, a nadamo se i da ćemo brzo preuzeti i H1 Telekom unutar Optima telekoma kojim upravljamo”, istaknuo je Tomašković.

Dodao je da HT na hrvatskom tržištu investira dvostruko više nego svi ostali telekomi ili oko 1,5 milijardi kuna godišnje i pokriva 800 tisuća kućanstava koja mogu surfati brzinama od 30 Mbit/s. Kazao je da je prošle godine dionica HT-a uz rast na burzi i dividendu donijela povrat od 30 posto.

Dvorjančansky je iznio da Vipnet pokriva brzim internetom milijun kućanstava u Hrvatskoj, te da je vidljiv trend sve veće borbe telekoma izvan velikih gradova.

Pavlinić iz Tele2 Hrvatska, HT-ove i Vipnetove brojke označio je “šokantnim, jer pitanje je koliko kućanstava velike brzine stvarno koristi”, dodajući da je to oko 2,8 posto njih od onih 800 tisuća koje spominje HT.

“Važno je potaknuti korištenje brzog interneta. Pozivam vladu da korigira namete telekomima kako bi više mogli investirati i razvijati usluge, jer konkurentnost je da korisnici imaju bolje i povoljnije usluge”, kazao je Pavlinić.

Kaže da Tele2 Hrvatska za sada nema u planu akvizicije, ali da matična švedska Tele2 AB grupa prati prilike u regiji i na tržištu. Istaknuo je da je Tele2 Hrvatska u prvih šest godina poslovanja hrvatskim građanima uštedio oko 2 milijarde kuna godišnje.

(Hina)