Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, i to više od 4 posto, jer su ponešto popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4.2 posto, na 107.93 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4.25 posto, na 104.70 dolara.

U posljednja dva tjedna cijene su pale gotovo 10 posto, izgubivši dio dobitaka od početka rata u Ukrajini. U prvom tjednu napada Rusije na tu zemlju cijena barela skočila je oko 20 posto.

U tom razdoblju, u kojemu su na tržištima vladala strahovanja od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija Zapada, cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je u jednom trenutku 139 dolara, a na američkom 130 dolara, što su bile njihove najviše razine od 2008. godine.

U posljednja dva tjedna cijene su osjetno pale, no na tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa znatno osciliraju. Tako su se prošloga tjedna kretale u vrlo širokom rasponu od 16 dolara. Jedan bi dan pale ispod 100 dolara, a već drugi snažno skočile iznad te razine.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay