Njemački Institut za ekonomska istraživanja traži kontrolu naftnih kompanija zbog sumnje u dogovoreno podizanje cijena naftnih derivata. “U Njemačkoj postoji samo nekoliko rafinerija koje imaju veliku moć koja se iskorištava”, rekla je danas za javni servis Deutschlandfunk Claudia Kemfert koja je pri Institutu za ekonomska istraživanja (DIW) zadužena za energetiku.

Izjavila je kako rafinerije trenutno ostvaruju dodatnu zaradu, što je moguće i dokazati. “Rekordne cijene na benzinskim crpkama nisu isključivo posljedica rasta cijena nafte na globalnom tržištu”, rekla je Kemfert. Od Saveznog ureda za suzbijanje kartela (Bundeskartellamt) zatražila je uvođenje stalnog mehanizma kontrole politike cijena njemačkih naftnih kompanija.

Isti joj je krajem tjedna poručio da “pomno prati” kretanje cijena naftnih derivata. “Ako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu sada ponovo padnu, a to se opet ne odrazi na cijene na njemačkim benzinskim crpkama, onda ćemo morati još pomnije pratiti što se događa”, rekao je direktor Saveznog ureda za suzbijanje kartela Andreas Mundt.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay