LONDON, 10. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 56 dolara, poduprte procjenama da je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) već u siječnju uskladila proizvodnju s dogovorom s kraja prošle godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,20 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 53,46 dolara.

Prema procjenama šest sekundarnih izvora koje OPEC koristi za praćenje proizvodnje, jedanaest članica OPEC-a već je u siječnju realiziralo 92 posto zacrtanog smanjenja proizvodnje. Dogovorili su da će smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja lipnja.

I Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u petak da su članice OPEC-a u siječnju realizirale 90 posto dogovorenog smanjenja obujma proizvodnje.

“Neki proizvođači, prije svega Saudijska Arabija, smanjili su proizvodnju i više no što se tražilo”, navodi se u izvješću agencije.

U IEA-i procjenjuju da bi u slučaju da se proizvodnja zadrži na aktualnoj razini višak u opskrbi u idućih šest mjeseci bio smanjen za oko 600 tisuća barela dnevno.

Agencija je također povisila procjene svjetskog rasta potražnje za naftom u 2017. na 1,4 milijuna barela dnevno, za 100.000 barela dnevno u odnosu na dosadašnju procjenu.

Pozornost tržišta sada se okreće tjednim podacima o aktivnim američkim bušotinama koje će tokom dana objaviti savjetodavna tvrtka Baker Hughes.

Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a procjenjuje da će ove godine u SAD-u biti aktivirano ukupno 198 novih američkih bušotina. Do sada je već aktivirana 51 bušotina.

“Naše računice pokazuju da čak i da današnji podaci pokažu samo jednu novu bušotinu, proizvođači će iz njih do kraja 2019. godine proizvoditi ukupno 5,3 milijuna barela”, istaknuo je Schieldrop.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 52,76 dolara, što znači da je porasla 63 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)